OLUJE I VRUĆINE Meteorolozi izdali crveni alarm, evo gdje će i kada biti najgore

Ilustracija Foto: Pixabay

Nakon duljeg perioda nestabilnog vremena, u kojem smo imali nekoliko toplih dana koje bi pratilo nevrijeme, do kojeg je najčešće dolazilo vikendima, danas je u Hrvatskoj počeo prvi toplinski val ovog ljeta. I potrajat će.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je za sutra za cijelu zemlju brojna upozorenja, kako zbog opasnih vrućina, tako i zbog mogućih olujnih nevremena koja se očekuju na kopnenom području.

Za tri hrvatska grada objavljeno je crveno upozorenje za toplinske valove. Vrlo velika opasnost na snazi je u subotu za područje Knina, Rijeke i Splita.

DHMZ

Upozorenja na toplinske valove na snazi su i za druge dijelove zemlje. Velika opasnost na snazi je za područje cijele obale, a posebno za područje Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika, i to od sutra pa najmanje do subote. Upravo se u subotu očekuje kulminacija toplinskog vala, a prema trenutnim prognozama toplinski val će trajati najmanje do ponedjeljka, prenosi Index.



Meteoalarm je za sutra izdao upozorenja za cijelu zemlju. Na kopnenom području na snazi je žuto upozorenje – u Slavoniji zbog visokih temperatura koje bi mogle doseći do 36 stupnjeva, a na sjeverozapadu zemlje te u gorskim krajevima na snazi je upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena.

Diljem obale na snazi je, pak, narančasti alarm zbog toplinskog vala, prenosi Index.

DHMZ

Val vrućine diljem Europe

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prognozu za ostatak srpnja. Najavljuju veliki val vrućine diljem Europe, s temperaturama koje će lokalno dosezati i preko 40 Celzijevih stupnjeva.

U prognozi za područje Balkana najavljuju kako će se temperature većinom kretati između 32 i 38 Celzijevih stupnjeva, a u nekim dijelovima mogle bi se približiti i 40 Celzijevih stupnjeva. “Ovaj vikend će biti najtopliji ovog ljeta”, upozoravaju.

Komentari