PODIJELJENA MIŠLJENJA HDZ i SDP nemaju ništa protiv spajanja pravobranitelja, ali pravobraniteljice su protiv

Bruno Konjevic / CROPIX

Prošli je tjedan predsjednik Milanović iznio mišljenje o radu pravobraniteljica, nakon okršaja s Višnjom Ljubičić, koja je njegove izjave o samodopadnim narikačama – ocijenila seksističkima. Milanović ju je tada prozvao za nerad i sugerirao da bi sve urede pravobranitelja trebalo ujediniti pod onim javnog pravobranitelja. Stigli su odgovori iz sabornice.

Njezino izvješće za prošlu godinu bilo je na dnevnom redu saborskog odbora. Iako za predsjednika Zorana Milanovića ona ‘ne valjaju ništa’, Višnja Ljubičić poručuje kako to više govori o njemu nego o instituciji pravobranitelja.

“Predsjedniku vjerojatno u fokusu nisu bila pitanja jednakih mogućnosti, jednakih prava muškaraca i žena u društvu pa zbog toga sav napor koji je ulagala ova institucija i u zakonodavni okvir a i u druge aktivnosti koje smo provodili kroz nacionalnu i lokalnu razinu mu nisu bile u fokusu”, ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

U fokusu nedavnog razgovora s predsjednikom, Anka Slonjšak ističe, bile su osobe s invaliditetom. Bio je to konstruktivan razgovor, ali njegovu ideju da sve pravobranitelje okupi pod jednu kapu ne podržava.



“Radi upravo ukazivanja na svu problematiku koja se tiče zaštite prava osoba s invaliditetom, ističe pravobraniteljica za osobe s invaliditetom”, Anka Slonjšak.

Iza tog stava stoje i ostale pravobraniteljice

“Nekada jedinstvenog pučkog pravobranitelja gdje se recimo pitanjem ravnopravnosti spolova u čitavom izvješću poklanjalo 2 stranice. Toliko o tome da jedan tim može pokrivati relevantno sve društvene skupine”, dodaje Višnja Ljubičić.

“Prema svim svjetskim, europskim i drugim standardima mislim da takva odluka odn. takav prijedlog nije dobar, mislim da bi predstavljao korak unatrag”, ističe pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat.

Još prije 9 godina spajanje institucija pravobranitelja pokušano je putem Zakona o pučkom pravobranitelju. Neuspješno.

“Moram reći da sam ja bila među onim glasnim i uvjerenim zagovarateljicama odvojenih institucija smatrajući da se tako bolje štite ranjive skupine”, kaže pučka pravobraniteljica Lora Vidović, piše HRT.

Političari su podijeljeni

“Ja sam za to da se o tome razmisli, u načelu nemam ništa protiv da jedna osoba bude doista bude zaštitnik prava hrvatskih građana u osobi pučkog pravobranitelja”, ističe HDZ-ov Branko Bačić.

“Nemam ništa protiv toga. Možda bi to bilo racionalnije. O tome se raspravljalo i dok smo mi bili vlada”, mišljenje je SDP-ovog Arsena Bauka.

“Bilo bi zapravo pogubno za ona područja koja su nam još uvijek velik problem. Dakle, da mi nemamo velike probleme unutar područja ravnopravnosti spolova, da nemamo jednu od najvećih rodnih jazova u plaći unutar EU, da nemamo jednu od najvećih stopa nasilja nad ženama, ok mogli bi razmišljati o tome ali tome nije tako”, kaže Sandra Benčić iz Možemo!.

Rasprava o radu pravobraniteljica pred saborskim je zastupnicima.

Komentari