Ankica Prašnjak: Kada zvone tri zvona, medicinska sestra ne može istovremeno opskrbiti tri pacijenta

Ilustracija Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

U bolnicama u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji medicinskim sestrama na covid odjelima je vrlo teško, a u Zagrebu je uobičajeno teško, kazala je Ankica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, u HRT-ovom Studiju 4.

Govorila je o tome s koliko se problema suočavaju medicinske sestre te da su u tijeku pregovori oko dobivanja stimulacije za one koji rade na covid odjelima. Istaknula je da se ionako mali broj sestara trudi maksimalno pomoći svim pacijentima, a rad na covid odjelima posebno je težak zbog zaštitne opreme u kojoj moraju raditi.

“Bolesnici vas gledaju nemoćno. Hvataju zrak. Vrlo je teško raditi u tim odijelima”, kazala je.

Napomenula je da medicinskim sestrama nije baš lako niti psihološki podnijeti sav teret s kojima se suočavaju. Smatra da bi zdravstvenim radnicima, koji su u kontaktu s covid pacijentima, potrebna psihološka pomoć.



“Trudite se maksimalno pomoći čovjeku, a vidite da su trenuci pri kraju i da ne možete ništa napraviti osim onoga ljudskog, pokušati mu nešto lijepo toplo reći. U tim rukavicama, uzeti ga za ruku, pogladiti po kosi, dati neku utješnu riječ. U svakoj toj radnji čovjek daje sebe. Nije to jednostavno. I tako iz dana u dan, pa naravno da je to onda jedno izgaranje i da ostavlja posljedice. Nadam se da neće biti trajne, pa da će mjerodavni naći načina da zaposle psihološku pomoć”, rekla je.

Navodeći još probleme s kojima se suočavaju medicinske sestre Prašnjak je kazala da one ne znaju o koliko novih bolesnika će se morati brinuti, da se radne smjene doznaju u zadnji čas jer se rade “od danas do sutra”. Dodaje da je to posebno teška situacija medicinskim sestrama koje putuju iz udaljenih mjesta od mjesta rada.

Potvrdila je da su i medicinske sestre dio timova koje će dočekati sutra prve pacijente u tercijarnom centru, zagrebačkoj Areni. Također je kazala da medicinskih sestara ionako je mali broj u Hrvatskoj, a posebno sada kada su pojačane potrebe u nekim bolnicama. Hladni pogoni, odnosno oni koji nisu covid odjeli, nisu zatvoreni. Bolesnici ondje također moraju biti zbrinuti, dodaje.

“Kada zvone tri zvona ne možete istovremeno opskrbiti tri pacijenta. Situacija od trećeg mjeseca dosta je napregnuta i ljudi su umorni. Kao što svi upozoravaju, tako i ja upozoravam i molim, da se odgovorno i ozbiljno ponašamo jer nas neće imati tko njegovati i nećemo imati postelje u koje trebamo leći. Ne radim paniku, ali mislim da je sada već dobro ‘zakuhalo'”, dodaje za HRT.

Rijetko tko ima probleme s pacijentima. Oni su tihi i razumiju situaciju, dodaje.

Govoreći o tome koliko medicinskih sestara nedostaje u Hrvatskoj, kazala je da se obavezno treba povećati kvote upisa u medicinske škole.

Komentari