Martina Dalić prekinula medijsku šutnju i svom bišem šefu rekla što mora učiniti da spriječi gospodarski slom

Martina Dalić Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Nakon dulje medijske šutnje bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić istupila je medijski i svom bivšem šefu, premijeru Andreju Plenkoviću i bivšim kolegama u Vladi poručila što treba pod hitno poduzeti ako ne želimo da se nakon pandemije Covida-19 gospodarstvo potpuno raspadne. 

“Nadoknada gubitaka za djelatnosti koje su zatvorene je trenutna vatrogasna mjera, ali za spas gospodarstva treba gledati unaprijed i u iduću 2021. godinu ući s pripremljenim reformama bez kojih je ekonomski oporavak neizvjestan. Ako država, ističe Dalić, pod hitno ne osposobi administraciju, ne uredi stečajeve, ne osigura izvore za dokapitalizaciju poduzeća i poduzme još set mjera, postat će usko grlo i prepreka ekonomskom oporavku Hrvatske nakon što epidemija prođe.

Povećati brzinu realizacije javnih investicija

“Treba povećati agilnost i organiziranost administracije u pripremi i realizaciji državnih investicija, naročito EU fondova. Isto vrijedi i za javna poduzeća. Treba povećati njihovu brzinu u realizaciji tih javnih investicija uključujući i obnovu od potresa. Poduzeća će u ovoj krizi biti suočena s potrebom dokapitalizacija. Naime, naša su poduzeća visoko zadužena i neće se moći u potpunosti financirati u bankama. Bilo bi dobro izgraditi mehanizam kroz koji bi se moglo ulagati u kapital i osigurati brži oporavak. Dio njih će doći u dosta lošu situaciju. Valjalo bi proanalizirati predstečajne odredbe kako bi se taj postupak pojednostavio i pridonosio sigurnijem opstanku aktivnosti”, kaže Martina Dalić, piše Jutarnji list.



Komentari