Fokus odgovorio Ivani Kekin: Politike kakve zagovara Nova ljevica nisu nikad izgradile novu vrijednost nego su se samo bavile preraspodjelom, uzmi jednom daj drugom

Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin oglasila se u nedjelju priopćenjem u kojem je komentirala nedavne javne istupe Davora Huića, koji je Kekin prozvao da ju upravo potres i navodno osobni interes natjerao da uđu u politiku.

Predsjednica Nove ljevice Huića je nazvala neuspješnim političarem, jer za razliku od Nove ljevice, nije 2020. osvojio mjesto u Saboru kao kandidat jedne libertarijanske stranke.

Zbog takve karakterizacije stranke reagirao je FOKUS.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

“Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice, jučer je u svom okršaju s Davorom Huićem gdje joj izrečeno očito nije baš „leglo“, stranku FOKUS nazvala libertarijanskom strankom. Stoga je red da joj i odgovorimo.



FOKUS nije libertarijanska stranka, no ne iznenađuje nas da to o nama misli netko tko je toliko ekstremno lijevo kao Nova ljevica, koja je očito unutar platforme Možemo sada preuzela ulogu Radničke fronte. Upravo zato što je Nova ljevica radikalno lijevo, FOKUS je toliko različit od njihove pozicije i zato smo im očito trn u oku.

FOKUS je stranka koja se zalaže za osobne slobode i pravnu državu kao osnove liberalne demokracije na kakvima je izgrađena zapadna civilizacija. To ne znači odsustvo države jer moderne demokracije su izgrađene upravo na liberalnim načelima. Ali to znači da se država ne treba petljati u svaki dio života građana nego da se treba pobrinuti da dobro obavlja svoje temeljne funkcije, a to su vladavina prava i zaštita građana.

Kada se te pretpostavke osiguraju, dakle kada imamo funkcionalnu vladavinu prava koja, primjerice, osigurava da vas netko neće nekažnjeno prebiti na ulici ili da netko neće izbjeći potpisani ugovor, tek onda dolaze na red neke druge funkcije države koje tržište jednostavno ne regulira, poput primjerice sprečavanja negativnih eksternalija (zaštite okoliša, prostornog planiranja), regulacije prirodnih monopola, pomoći osobama s invaliditetom i sl.

Naravno, te nužne funkcije države koštaju i netko ih mora platiti, stoga svi kroz poreze za to trebaju i izdvajati. Upravo zato što to košta i zato što to netko treba platiti, treba brinuti i o:

• rasponu aktivnosti države (ako država brine o više stvari, to posljedično više košta)
• kvaliteti usluge države (uslugu kojom smo zadovoljni smo spremni platiti više nego onu kojom nismo)
• načinu financiranja (ako netko ima veću plaću, koristi li on više usluge sudstva ili policije pa da bi trebao plaćati više poreza od nekoga tko ima manju plaću?)

Ako se to sve uzima u obzir, a politike stranke FOKUS uzimaju to u obzir, onda se postiže efekt da država uistinu bude poštena i pravedna, a da svatko zadrži više od onoga što zaradi poštenim radom i/ili ulaganjem. To posljedično povećava vertikalnu socijalnu mobilnost i daje prilike siromašnima da postanu bogati, ali i bogati nekad postanu siromašni. Svakome prema zaslugama, no ono što je bitno je da se ukupno blagostanje brzo povećava i time siromašnih ima sve manje.

S druge strane, Nova ljevica zagovara da država bude dadilja koja će se pobrinuti o svakom vašem problemu u životu, makar i sami snosite (barem dio) odgovornosti za taj problem. U praksi to znači zadržavanje statusa quo gdje ljudi koji jednom postanu bogati ne mogu osiromašiti jer je država uvijek tu za njih sa zlatnim padobranom, a siromašni teško mogu postati bogati jer je porezno opterećenje za financiranje takve države jednostavno preveliko da bi se oni mogli izdignuti iz siromaštva.

Ako mislite da to nije tako, recite mi, kako će neka mlada podstanarska obitelj se obogatiti i kupovati vlastite nekretnine ako već sada kao podstanari moraju plaćati svakakve ludosti koje financira država? Obnova stanova bogatih je samo jedan očiti primjer, ali takvih subvencija koje se uzimaju svima da bi se dale onima koji nisu nužno (ne svojom zaslugom) siromašni ima svuda.

Mogli bi navesti još čitav niz primjera zašto su politike Nove ljevice, a time i Možemo koalicije katastrofalne, no to nije potrebno.

Završit ćemo samo sa sljedećom tvrdnjom: politike kakve zagovara Nova ljevica nisu nikad izgradile novu vrijednost nego su se samo bavile preraspodjelom postojeće vrijednosti (uzmi jednome da bi dao drugome), dok politike koje zagovara FOKUS su fokusirane na stvaranje nove vrijednosti i borbi da što veći dio stvorene vrijednosti ostane onome tko je na tome radio.

Oni koji stvaraju vrijednost će podržati naše politike, a oni koji vole život na tuđoj grbači će podržati politike Nove ljevice.”, piše u priopćenju FOKUS-a 

Komentari