SMANJUJE DJELOTVORNOST Osobe cijepljenje Pfizerom mogu se zaraziti južnoafričkim sojem, testira se AstraZeneca

Ilustracija Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Mutirani južnoafrički soj može se probiti do ljudskih stanica nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom, pokazali su rezultati velikog istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu proučavali su 400 osoba koje su imale pozitivan test na koronu najmanje 14 dana nakon što su primili jednu ili obje doze cjepiva i 400 osoba koje su bile pozitivne, a nisu se prije toga cijepile.

Rezultati istraživanja pokazali su da je južnoafrički soj bio osam puta zastupljeniji kod pozitivnih osoba koje su primile obje doze cjepiva nego kod onih koji nisu cijepljeni.

Cjepivo je nedostatno u borbi protiv ovog soja

Znanstvenici su zaključili da je cjepivo nedostatno u borbi protiv južnoafričkog soja, nazvanog B.1.351. Naime, ovaj soj ima mutacije za koje znanstvenici smatraju kako ih ljudski imunosni sustav neće moći prepoznati ili će to prepoznavanje biti otežano.



To znači da bi cjepiva mogla postati nedjelotvorna, kao i prirodni imunitet stečen nakon što osoba preboli koronavirus.

“Pronašli smo nerazmjerno veći postotak južnoafričkog soja među cijepljenim ljudima nakon druge doze, u usporedbi s onima koji nisu primili cjepivo”, rekao je istraživač Sveučilišta u Tel Avivu Adi Stern.

Britanski znanstvenici upozorili su da bi južnoafrički soj, postane li dominantan u Velikoj Britaniji, “mogao zaustaviti cijepljenje i poslati zemlju na početak”.

Južnoafrička varijanta korone smanjuje djelotvornost cjepiva za oko 50 posto. Također, taj soj korone mogao bi biti do 60 posto zarazniji od ‘originalnog’ soja virusa, kako piše DailyMail.

Testira se cjepivo AstraZeneca

Znanstvenici trenutno testiraju cjepivo AstraZenece na južnoafričkom soju.

“Ipak, ako cijepite cijelu populaciju, a zatim dobijete novu varijantu koja je izbjegla cjepivo, vratit ćete se na početak”, rekao je ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock.

Komentari