Tomašević najavio preustroj: Naše je pravo da tražimo od pročelnika da stave mandate na raspolaganje. Bit će reda u gradskoj upravi

Foto: screenshot

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević i kandidati za zamjenicu i zamjenika gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su konferenciju na kojoj su rekapitulirali rezultate prvog kruga izbora i najavili kampanju za drugi. 

“Bez obzira na veliku prednost, dati ćemo sve od sebe u drugom krugu. Naši članovi će obilaziti kvartove i razgovarati s građanima kako bismo riješili probleme”, poručio je.

Govorio je i o mandatima u Gradskoj skupštini. “Za većinu će biti potrebno dugoročno 25 zastupnika, očekujemo da ćemo je imati. Kao što smo ranije rekli, prema tome smo transparentni, prije izbora smo govorili s kime bismo koalirali. Jasno smo rekli da ćemo sa strankama od centra prema lijevo, svima koji su bili oporba HDZ-u i Bandiću, a od stranaka jedini tko je prešao prag je SDP, s njima očekujemo razgovore i ne vjerujemo da ćemo imati problema, jer su programi dosta kompatibilni”.

Istaknuo je kako je tijekom kampanje propješačio 1800 kilometara tijekom kampanje. “Svaki glas nam je ključan jer očekujemo veliki legitimitet za provođenje promjena koje smo obećali”.



Pozvao je sve građane koji su im dali glas u prvom krugu, a i one koji nisu, da glasaju za njih kako bi imali što veći legitimitet.

Poručio je kako očekuje da pročelnici i direktori Holdinga i gradskih poduzeća daju svoje mandate na raspolaganje.

“To je uobičajena demokratska praksa, naše je pravo da tražimo od pročelnika i direktora gradskih poduzeća da stave mandat na raspolaganje, da ocjenjujemo njihov radi da imenujemo nove pročelnike putem javnog natječaja, što hoćemo”, rekao je dodavši da će putem javnog natječaja imenovati i čelnike gradskih poduzeća.

Na pitanje očekuje li zbog toga sudske sporove, rekao je kako će sa pravnom službom prolaziti što je moguće.

“Svi oni koji su zakonito zaposleni i rade svoj posao nemaju se čega bojati, ali nećemo dozvoliti da netko ne dolazi za posao i da za to nema posljedica. Bit će reda u gradskoj upravi”.

Ponovio je kako planiraju zapošljavati putem javnih natječaja. “Ne želimo fejkati javne natječaje, nismo nikome obećali da će biti pročelnik”, rekao je. Poručio je kako još nisu razgovarali o tome tko će biti predsjednik Skupštine.

‘Škoro vodi kampanju straha’

Naglasio je kako će i dalje voditi pozitivnu kampanju i poručio kako protukandidat Miroslav Škoro vodi kampanju straha.

“Sve takve izjave su nam smiješne, ali što očekivati od njega. Njegova taktika ne prolazi u Zagrebu, mi nećemo demonizirati suparnike”, rekao je i osvrnuo se na podmetanja s telefonskim anketama i SMS-ovima u kampanji.

Od HDZ-a, kaže, ne očekuje ništa.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Darija Dolenec osvrnula se ne rezultate izbora i kazala kako je Tomašević ostvario premoćnu većinu. “Građani su prepoznali naš partnerski odnos prema njima.

Luku Korlaet, kandidat za zamjenika rekao je kako su građani prepoznali vrijednost participacije te u sljedeća dva tjedna najavio direktnu komunikaciju s građanima, prenosi Dnevnik.hr.

Tomašević je u prvom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Zagreba osvojio 45,15 posto glasova. U drugi krug ide s Miroslavom Škorom (Domovinski pokret).

Prema istraživanju Dnevnika Nove TV Škoro teško može u drugom krugu ugroziti Tomaševića koji bi trebao pobijediti sa 60,4 posto, dok bi Miroslav Škoro ostao na 21,7 posto.

Za Tomaševića glasalo bi 65 posto Klisovićevih glasača, dok bi za Miroslava Škoru u drugom krugu glasovalo 50 posto birača Zvonimira Troskota, zatim trećina birača Davora Filipovića i trećina birača Jelene Pavičić Vukičević.

Komentari