Analitičar o lokalnim izborima: Dogodilo se očekivano. U županijama je HDZ prošao lošije nego ranije

Žarko Puhovski Foto: N1

Drugi krug lokalnih izbora održao se u 432 grada i općine. Objavljeni su prvi neslužbeni rezultati. Osim u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, najzanimljivije bitke vodile su se u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Vukovarsko-srijemskoj, ali i Koprivničko-križevačkoj županiji. Od gradova najneizvjesniji su bili Vukovar, Sisak, Zadar, Makarska, Trilj i Sinj. 

U Zagrebu Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah, Za grad) uvjerljivo pobijedio ispred Miroslava Škore(DP) s osvojenih 66,9 posto, dok Škoro ima 33,1 posto glasova.

Puhovski smatra kako je smisao Škorine kampanje bio u tome da se on zapravo kandidirao protiv premijera Andreja Plenkovića kako bi pokazao da je on “jedini ovlašteni branitelj hrvatske desnice, patriotskih, katoličkih, domoljubnih snaga”, a samo mu je bilo važno da prijeđe 30 posto.

IDS izgubio Pulu

IDS je, kako se čini, izgubio Pulu, Filip Zoričić iz Nezavisne liste ima 5.366 glasova, dok Elena Puh Belci iz IDS-a ima 4.079 glasova. MOST, prema neslužbenim rezultatima, ima jednog gradonačelnika.



Puhovski je naveo kako je IDS u mnogim sredinama „ljudima predugo bio pred očima i htjeli su ga se rješiti”.

Iako je IDS izgubio u još nekoliko mjesta u Istri, smatra kako je ona i dalje većinski IDS-ova, iako nije više u rukama IDS-a. Što se tiče budućnosti IDS-a, smatra da će ona ovisiti o tome kako će se oni ponašati.

„Oni su bili mikro klijentelistička stranka, koja je živjela od napetosti spram Zagreba. To je isto kao što je HDZ živio od napetosti spram Beograda i Srbije dugo vremena, kad to popusti onda se dio tog potencijala biračkog prelijeva u druge stranke. IDS-u se u ovom trenutku ne piše dobro ako se ozbiljno ne preustroji”, drži Puhovski.

‘Dogodilo se očekivano’

Politički analitičar Žarko Puhovski navodi da se u drugom krugu lokalnih izbora dogodilo očekivano uz veću pobjedu Ivice Puljka u Splitu i Marka Filipovića u Rijeci.

“U županijama je HDZ prošao lošije nego ranije, ali su zato u gradovima dobro prošli. Uspjeli su spasiti Zadar i dobiti Osijek”, govori nam.

Novi splitski gradonačelnik Ivica Puljak (Centar) osvojio je 35.565 glasova, a njegov protukandidat iz redova HDZ-a Vice Mihanović 27.106 glasova.

“To je veliki neuspjeh HDZ-a, za razliku od Zagreba gdje HDZ nije bio ozbiljno u igri. U Zagrebu je HDZ bio zadovoljan time što je pobijedio SDP. U Splitu je to neuspjeh HDZ-a jer su imali naprosto slabog kandidata kojeg nisu uspjeli pogurati”, rekao je Puhovski.

Puhovski također misli da je Radićeva pobjeda velik uspjeh HDZ-a, na koji se oni mogu oslanjati jer im je dao vjetar u leđa.

“Osijek i Zadar su njihovi uspjesi, pri čemu su Zadar imali, a Osijek nisu, pa je Osijek zapravo jedini pravi uspjeh HDZ-a u drugom krugu”, ocijenio je.

Puhovski smatra kako je Filipović SDP spasio od potopa.

“Da su izgubili Rijeku, to bi bio potop SDP-a. Ovako su se uspjeli provući s umjerenim porazom, ali i on pred sobom ima velike poteškoće u kombiniranju većine u vijeću”, naveo je.

 

Komentari