Od sredine tjedna kreću ljetne vrućine. Suša će ovo ljeto zahvatiti i veći dio Europe

Nakon uglavnom prosječnog ožujka, a zatim hladnog i vrlo hladnog travnja slijedio je svibanj koji je u većem dijelu Hrvatske bio hladniji od uobičajenog.

Oborina je također uglavnom bilo oko prosjeka, a u svibnju je ona bila vrlo nejednoliko raspoređena. Većina građana se zbog toga zaželjela vrućeg i stabilnog ljeta.

Prema dugoročnoj prognozi za ljeto AccuWeathera, Portugal, Španjolska, jug Francuske i Italija, mogu očekivati vruće ljeto. Isto vrijeme se očekuje i u Istri te u Dalmaciji. U ostatku zemlje također se očekuje vruće vrijeme te suša koja će zahvatiti i veći dio Europe.

Povremeno će nam pristizati vrlo vruć zrak iz sjeverne Afrike, a temperature će se tijekom lipnja kretati od 21 do 26 stupnjeva, u srpnju će narasti do 34 stupnja, a nakon toga će u kolovozu početi padati.



Osim visokih temperatura očekuje se da i da će padaline biti ispod normale. Manjak padalina mogao bi predstavljati probleme usjevima pa i maslinama koje su otporne na sušu.

“Dok bi ljeto s takvim vrućinama i sušama uobičajeno izazivalo zabrinutost zbog manjka vode u rezervoarima diljem Španjolske, snažna zimska oluja početkom godine mogla bi ublažiti zabrinutost zbog nestašice vode”, piše AccuWeather.

Mogući su prodori toplog i hladnog zraka

DHMZ-ova prognoza za ljeto objavljena je na početku lipnja, a u njoj se prognozira vrijeme toplije od onog između 1981. i 2010. godine ili najmanje oko njega. Pritom su u srpnju te osobito u kolovozu moguća veća odstupanja temperature od uobičajenih vrijednosti, dok je vjerojatnost odstupanja u lipnju manja.

Uz to se ne može isključiti ni pojava toplinskih valova, ali se oni ne mogu prognozirati na sezonskoj skali. Mogući su i prodori hladnog zraka, odnosno kraće razdoblje s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za ljetne mjesece.

Vruće i sparno u Hrvatskoj bit će već početkom tjedna, a od sredine tjedna kreću one dobro poznate ljetne vrućine.

Komentari