JE LI SE ISPLATILO? Evo koliko je hrvatskih vojnika sudjelovalo u Afganistanu tijekom 18 godina

Ilustracija Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nakon 20 godina ratovanja s Talibanima, Afganistan je praktički preko noći predan u njihove ruke. U 18 godina više od 5.700 hrvatskih vojnika sudjelovalo je u misijama, a izgubljen je i jedan život. Skupnik Josip Briško poginuo je u napadu na vojni konvoj. Mladi vojnik bio je pet godina u vojsci, a 2019. prvi put je otišao u ratom zahvaćenu zemlju. Sada se postavlja pitanje je li se to isplatilo?

Prošle godine u rujnu, podsjetimo, povratkom 12. hrvatskog kontingenta iz Afganistana završeno je sudjelovanje Hrvatske vojske u NATO-ov misiji potpore miru ‘Resolute Support’.

Nakon prve hrvatske žrtve, predsjednik Zoran Milanović, tada predsjednički kandidat, dao je naslutiti o povlačenju hrvatskih vojnika iz Afganistana. “To nije naš rat, to nije čak ni NATO-ov rat”, rekao je tada.

Tijekom svečanog dočeka 12. kontigenta to je i potvrdio: “Došao je i taj trenutak da se nakon 17,5 godina hrvatski vojnici vrate kući. Priči o Afganistanu je došao kraj”. Najavio je tada da će se ova vrsta međunarodne vojne suradnje i sudjelovanja nastaviti negdje drugdje i na neki drugi način.



Misija za očuvanje i potpore miru

Ukupno 4523 pripadnika Hrvatske vojske, od čega je 235 žena, od 2003. godine do 2015. godine sudjelovalo je u Afganistanu u sklopu operacije ISAF. Operacija ISAF od 1. siječnja 2015. godine prelazi u misiju potpore miru Resolute Support, prema podacima MORH-a.

U toj misiji je zaključno s 11. HRVCON-om, sudjelovalo 1157 pripadnika Hrvatske vojske, od čega 76 žena.

Ukupno je dosad od 2003. godine u misijama s ciljem očuvanja i potpore miru, odnosno spriječavanja dolaska Talibana na vlast, što nije ostvareno pa se ta misija sada čini uzaludnom, uz vojnike iz drugih zemalja sudjelovalo 5.722 pripadnika Hrvatske vojske, od kojih je 238 žena. Operacija je do povratka stajala više od 2,2 milijarde kuna.

To je bilo očekivano

Iako se sada čudimo kako i zašto je došlo do ovakve situacije, odnosno predaje bez borbe, geopolitički analitičar Denis Avdagić istaknuo je kako ta cijela situacija nije neočekivana.

“To nas nije trebalo ništa posebno iznenaditi. Bilo nas je dosta koji smo upozoravali kako će završiti situacija u Afganistanu. To se dogodilo na vrlo sličan način kao što je završilo u Vijetnamu. Puno nas uopće nije iznenađeno ovakvim razvojem događaja. Iznenadilo je one koji nisu konstantno pratili razvoj događaja”, rekao je.

OTKUD TALIBANIMA NOVAC? Geopolitičar: Sasvim je jasno da Kina nema apsolutno nikakvih problema u poslovanju s novim vladarima

 

 

 

Komentari