Nova velika rupa u tlu kod Petrinje, od posljedica potresa već je 140. po redu

Screenshot Nova TV/Dnevnik.hr

Od posljedica potresa u Petrinji se otvaraju masivne rupe u tlu, tzv. vrtače, a nakon zadnjeg potresa otvorena je već 140. po redu.

Nova140. rupa otvorila se u Mečenčanima. Zatvaranje rupa, iako najavljeno za kolovoz, još neće početi. I kad počne, sanirat će se postojeće rupe, ali što s cijelim urušnim, nesigurnim područjem Mečenčana.

”Ona je ogromna ona je sad tu mala na ulazu, ali dolje se širi, tu je bio mali otvor, ja kad sam to vidjela ja sam se iznenadila”, izjavila je Mara Čizmić za Dnevnik.hr.

“U posljednjih mjesec dana smo imali dva izuzetno jaka potresa i oni nam onemogućavaju početak sanacije. Nisu bili prije mjesec dana, nije moglo početi prije nego što se napravi projekt i prije nego što se tlo smiri”, objasnio je Barbari Golji za Dnevnik Nove TV geotehničar Nacionalnog stožera, Davor Ljubičić.



Ova posljednja rupa otvorila se tijekom kolovoza.

“Strah je to, ići otale, sama pomisao ići po tim njivama”, komentira poljoprivrednik Eugen Somborac.

Skupa istraživanja

Ne možemo točno predvidjeti kada u kojoj situaciji će se pojaviti nova urušna vrtača, da bi to napravili istraživanja koštaju jako puno, nego se fokusiramo samo na ona područja gdje se ta područja koriste, govori Ljubičić.

“Zna se tko je nositelj sanacije i ona bi trebala početi početkom 9. mjeseca, moramo iz razloga što nam dolazi nepovoljnije razdoblje”, rekao je Ljubičić.

Javlja se i ekološki problem jer se većina rupa koristi kao smetlišta.

Komentari