Treća doza nije više samo za najugroženije, u Izraelu booster doza odobrena 12-godišnjacima

Ilustracija Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iako je prvo bila namjenjena samo sa ugrožene skupine, Izrael je odobrio cijepljenje protiv koronavirusa trećom dozom Pfizera i za djecu od 12 godina.

Podsjetimo Izrael je prvi odlučio cijepiti stanovništvo trećom dozom cijepiva unatoč upozorenjima Svjetske zdrastvene organizacije (WHO) čiji je kredibilitet također postao upitan nakon niza kontradiktornih informacija i pogodovanja određenim političkim režimima.

Izrael se za treću dozu odlučio nakon naglog rasta novozaraženih unatoč jednoj od najviših stopa procijepljenosti u svijetu.

A nakon porasta novozaraženih ponovno su uvedene epidemiološke mjere koje postaju sve rigoroznije.



Treća doza je u početku trebala biti namjenjenija najugroženijim skupinama odnosno starijima od 60 godina. Dobna granica je zatim smanjena na 50 godina, a nakon toga na 40. Da bi konačno došli do toga da je treća doza Pfizera sada dozvoljena i za djecu od 12 godina.

Podsjetimo, Europska agencija za ljekove (EMA) tek je krajem svibnja ove godine dozvolila cijepljenje adolescenata.

“Danas proširujemo mogućnost primanja dodatne, treće doze cjepiva, na čitavu populaciju, pod uvjetom da je prošlo pet mjeseci od druge doze”, rekao je glavni direktor ministarstva zdravstva Izraela Nachman Ash.

“Treće cjepivo je otvoreno za sve osobe starije od 12 godina”, precizirao je na Twitteru ministar zdravstva Nitzan Horowitz.

Naglašavajući “učinkovitost ‘booster’ doze” koju pokazuju zadnje studije, pozvao je sve građane na cijepljenje.

Komentari