VIDEO I dalje napeto na Kosovu: Borbeni helikopteri Vojske Srbije nadlijetali granični prijelaz i kosovske specijalce

Screenshot Youtube/Kosovo Online

Uslijed napetosti koje su porasle zbog novih regulacija prometnih tablica Republike Kosovo, borbeni helikopteri Vojske Srbije nadlijetali su granični prijelaz i kosovske specijalce.

Podsjetimo, nove napetosti na granici između Srbije i Kosova izazvane su prije nekoliko dana novim kosovskim regulacijama o prometnim tablicama na vozilima.

Kosovska vlada zabranila je srbijanske tablice s oznakama kosovskih gradova koje Srbija i dalje legalno registrira. No, osim toga odlučili su zabraniti i sve srbijanske tablice.

Srbijanski vozači time moraju pri ulasku na Kosovo skinuti srbijanske tablice i postaviti privremene Kosovske, a uz to moraju kupiti i dodatno osiguranje bez čega ne mogu voziti kosovskim cestama.



Kosovske vlasti tvrde kako je riječ o recipročnoj mjeri jer se isto primjenjuje za vozila kosovskih registrirskih iznaka pri ulasku u Srbiju.

Zbog gužve i nemira na granici, Kosovo je ondje rasporedilo svoje specijalne policijske snage ROSU, sa dugim cijevima i oklopnim transporterima.

Novi borbeni helikopteri

Na to je Srbija odgovorila razmještajem vojske na granici, a četvrti dan “krize”, borbeni helikopteri Vojske Srbije nadlijetali su granični prijelaz Jarinje.

Riječ je o novijim borbenim helikopterima nabavljenima u posljednjih nekoliko godina. Granični prijelaz prvo su nadljetali višenamjenski helikopteri tipa Eurocopter EC 135 europske proizvodnje u borbeno-izviđačkoj konfiguraciji.

Nakon toga granični prijelaz nadletio je i jedan teži, oklopljeni borbeni helikopter ruske proizvodnje Mi-35M.

Stvarne napetosti ili fiktivno dizanje tenzija u političke svrhe?

Naravno riječ je samo o demonstraciji sile i provokaciji koja služi Vučićevoj propagandi.

Helikopteri prilikom nadlijetanja nisu ušli u zračni prostor Kosova, a na Kosovu se ionako nalaze stacionirane brojne snage NATO zemalja (KFOR), među kojima je i hrvatski kontigent.

Iako su NATO snage na Kosovu opremljene samo lako oklopljenim mehaniziranim jedinicama koje su prilagođene suzbijanju lokalnih mira, Srbija si zasigurno ne može priuštiti novi rat sa NATO savezom.

Čak i kada ne bi upala u izravan rat, Srbiji bi sankcije EU sigurno onemogućile logističku potporu rezrevnih dijelova za vojnu opremu europske proizvodnje (poput tri od četiri helikoptera na snimci). A da ne spominjemo kako bi Srbiju bez izlaza na more i okruženu članicama NATO-a i EU, kao i devedesetih pogodio embargo na naftu. A ratovanje bez nafte ravno je nemogućem.

Unatoč hajkama i demonstracijama, gubitnik je opet Srbija

Srbija postupno popušta pritiscima Europske unije kojoj daje brojne ustupke. Ustupci se nastoje prikriti prozivanjem susjednih zemalja (među kojima je i Hrvatska) te pokaznim vojnim vježbama i izložbama koje Srbija u zadnje vrijeme izvodi višestruko više od susjednih zemalja. Naravno riječ je o demonstrativnim vježbama, a ne potrebnom vojnom uvježbavanju.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ovakvim vojnim demonstracijama kao što je prelet borbenih helikoptera, nastoji uvjeriti narod kako nisu odustali od Kosova.

Time Vučić zadržava biračko tijelo iako je povrat Kosova u ovim geopolitičkim okolnostima nemoguć. Ne samo što je vojna intervencija nemoguća, već je Srbija potpuno nemoćna u sprječavanju Kosova u provedbi novih regulacija o registarskim oznakama vozila.

Praksa međusobnog skidanja registarskih oznaka prestat će na pritisak građana obje države koje ovakve mjere najviše pogađaju. Pritom će još jednom stvarni gubitnik ispasti Srbija koja će priznavanjem Kosovskih registarskih oznaka učiniti korak prema priznanju Republike Kosovo kao države. Istovremeno Srbija će morati odustati od proizvodnje svojih tablica za kosovske gradove jer s njima više nitko ondje neće moći prometovati.

Komentari