PLENKOVIĆ: Ono što je jako važno je da Hrvatska ispunjava kriterij stabilnosti cijena

Foto: Cropix

Nakon što su jučer Europska komisija i Europska središnja banka objavile pozitivno Konvergencijsko izvješće o napretku Hrvatske u ispunjavanju kriterija za uvođenje eura, u posjet Zagrebu stigao je potpredsjednik Komisije za gospodarstvo i trgovinu Valdis Dombrovskis. Već je sudjelovao na sastanku s ministrima financija i gospodarstva, te premijerom Plenkovićem, a razgovarat će i s predstavnicima Sabora i HNB-a. Premijer je nakon sastanka rekao kako je Hrvatska jedina od preostalih članica EU izvan eurozone, koja je ispunila sve kriterije za članstvo u europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji, istaknuvši da je time ostvaren jedan od strateških ciljeva Vlade.

Nakon sastanka dali su izjave za javnost.

 

– Danas smo, nakon jučerašnjih vijesti i sastanka EK-a, u prilici čuti iz prve ruke ocjene EK-a u njihovom izvješću o konvergenciji i koje se ne odnosi samo na RH već i na sve one zemlje koje nisu u europodručju i tome tko ispunjava uvjete za ulazak u europodručje. Ovako pozitivno izvješće je za Hrvatsku jako dobro budući da smo prema kriterijima koji su jednaki za sve jedina država koja ispunjava kriterije, te je Komisija jučer predložila da Hrvatska postane članica europdručja s 1. siječnja 2023. rekao je premijer Plenković.



 

– Ono što je jako važno je da RH ispunjava kriterij stabilnosti cijena, Vidjeli ste da je prosječna inflacija prema ovom izvješću tijekom proteklih 12 mjeseci, do travnja ove godine bila 4,7%, referentna vrijednost je 4,9%, dakle bili smo u okviru tog kriterija, dodao je.

 

– Važno je da smo i kada je riječ o proračunskom manjku, odnosno deficitu, prema izvješću Europske središnje banke, također dobili potvrdu da smo ispod kriterija o 3%, naglasio je premijer.

 

– Recentno izvješće Europske komisije pokazalo je da Hrvatska nema makroekonomskih neravnoteža i da u cijelom tom paketu naših napora od odgovornog upravljanja javnim financijama, izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, izlaska iz makroekonomskih neravnoteža, dizanja kreditnog rejtinga na razinu investicijskoga, proveli smo sve reforme na vrijeme i u skladu s akcijskim planom. To su – sprječavanje pranja novca, borba protiv korupcije, i to govori o tome da je Hrvatska kroz provedbu strategije za uvođenje eura ostvarila temeljnih političkih ciljeva u mandatima dvije Vlade, rekao je Plenković.

 

– Mi smo temeljito radili na tome da taj ulazak bude na korist hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva. Ulazimo u klub 19 članica Unije, sutra s Hrvatskom sutra 20, i tako ulazimo u klub zemalja najsnažnijeg gospodarstva. Ulazak Hrvatske u europodručje dignut će vjerodostojnost Hrvatske u ekonomskom i financijskom smislu. Živjet ćemo kvalitetnije i s višim standardom što je i bio cilj Vlade, ustvrdio je predsjednik Vlade RH podsjetivši da su ta dva temeljna cilja – ulazak u europodručje i šengenski prostor.

Komentari