KRENULA JE UTRKA ZA SPLIT! Zoran Đogaš predstavio program s kojim namjerava doći do pobjede

Foto: Josko Ponos/ Cropix

Kandidat za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš predstavio je danas građanima, zajedno sa svojim zamjenicima Tomislavom Šutom i Zrinkom Mužinić Bikić, izborni program kojim namjerava pobijediti na skorašnjim lokalnim izborima, prenosi N1.

Izborni program nudi razvojnu viziju do 2030. godine jer je Splitu potrebno dugoročno planiranje i veliki projekti koji nadilaze jedan mandat. Sam sadržaj je rezultat dijaloga i učenja na iskustvima bivših gradonačelnika te stručnjaka, a sve kako bi tim Zorana Đogaša odmah po stupanju na dužnost mogao ubrzati ključne procese u gradu. Svoju vjeru u dijalog, a ne u isprazna prepucavanja, Đogaš je dokazao i kroz prijedlog formiranja tzv. „savjeta gradonačelnika“ koji će okupiti predstavnike sveučilišta, bolnice, branitelja, urbaniste, arhitekte, ugledne kulturnjake, poslodavce, konzultante za EU fondove te bivše gradonačelnike poput Jakše Miličića, Nikole Grabića i Andre Krstulovića Opare koji su i prisustvovali predstavljaju programa.

“Ne bojim se potražiti savjet, želim upijati iskustvo onih koji su upravljali gradom, ali i slušati inovativne ideje onih koji su uspjeli u Splitu. Kroz savjet ćemo na jednom mjestu okupiti sve ljude kojima je Split prvi i jedini”, naglasio je Đogaš pa istaknuo kako program ima osam različitih cjelina.

Prva cjelina pod nazivom “Split su njegova dica” posvećena planu je za djecu, obitelji i mlade. Plan uključuje izgradnju vrtića na Pujankama, Pazdigradu, Stobreču, Kili, Blatinama, ali i vrtića u sklopu KBC-a za zaposlenike bolnice te kampusa na sveučilištu. Ulaganje u znanje je najbolja investicija, zato Đogaš planira dogradnju osnovnih škola, izgradnju škole na Kili te izgradnju sedam školskih dvorana, a planira i sustavnu suradnju sa sveučilištem. Investirat će obnovu Doma mladih, a predstavio je i detaljan vremenski slijed izgradnje POS stanova u koje bi mlade obitelji mogle useliti 2025. godine – ali samo ako se gradska vlast odmah pokrene.



“Split je jak koliko su jaki njegovi najranjiviji i najosjetljiviji članovi društva”, istaknuo je Đogaš, prezentiravši projekte izgradnje regionalnog Centra za autizam, podupiranja izgradnje Centra za rehabilitaciju u Dugopolju.

Grad će pod njegovim vodstvom raditi i na pripremi projekta te izgradnji Doma za starije i nemoćne, ali do realizacije Đogaš predlaže plan sufinanciranja smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne s 800 kuna po korisniku. Besplatni javni prijevoz planiran je za umirovljenike prema socijalnom cenzusu, studente, đake te osobe s malignim oboljenjima.

“Godinu dana bivša vlast nije napravila ništa oko Žnjana, a sve im je bilo spremno. Zato ćemo čim prije ponovno pokrenuti realizaciju projekta te ga dovršiti u mandatu”, istaknuo je Đogaš komentirajući zastoj u tom velikom gradskom projektu te dodao kako u suradnji s državom i županijom planira sustavno i cjelovito uređenje Istočne obale. Isto tako, do kraja iduće godine završit će se šetnica od Duilova do Stobreča.

“Sedam je ključnih projekata kojim ćemo poboljšati prometni krvotok Splita”, rekao je Đogaš te naglasio kako je najveći fokus programa na prometu, ali i da je za njegovu realizaciju nužna sinergija s državom i županijom. Riječ je o projektima izlaza iz luke, puta iza nove bolnice, nastavka Bračke, završetka Zajčeve i Manđerove, Zagorskog puta te nastavka Vukovarske.

Garaže pak Đogaš planira graditi ili nadograditi na lokacijama Lokve, Dobrilina, Odeska, Doverska, Sućidar i Ravne Njive, čime bi se dobilo 1261 parkirno mjesto. Potencijal za izgradnju garaža su i Papandopulova, Svačićeva, Sustipan i Kragićeva poljana kojima Split može dobiti dodatnih 1000 parkirnih mjesta, a garaže koje će sigurno ići u tehničku nadogradnju su Tijardovićeva, Krležina i Vrančićeva. Jedan od velikih projekata za Split, koji je i od interesa za Republiku Hrvatsku, je i željeznica Trajektna luka Split – Zračna luka čija će se trasa pripremati u dogovoru sa Solinom i Kaštelima.

U programu Zoran Đogaš također objašnjava u svoju viziju kako Split može postati pametan, zelen i održiv grad, uz projekte digitalizacije, energetske učinkovitosti i transparentnosti. Korak naprijed planiran je u gospodarenju otpadom kroz četiri nova reciklažna dvorišta, a plan je i izgradnja kompostane na zajedničkoj lokaciji sa susjednim gradovima i općinama. U segmentu gospodarenja vodama, program naglašava kako će kroz projekt aglomeracije velik dio istočnog dijela grada dobiti kanalizaciju, dok se poseban segment posvećen čistoj vodi. U suradnji s državom i gradskim tvrtkama, Split i ostali gradovi će dobiti izgrađeni uređaj za kondicioniranje kojim će se rješiti problem zamućenja vode, a pripremit će se i projekt dovoda pitke vode iz dodatnih alternativnih pravaca, odnosno rijeka Rude ili Cetine, kako bi građani dobili dugoročno jamstvo pristupa čistoj i pitkoj vodi.

 

Komentari