PREMIJER SE OBRUŠIO NA OPORBU! ‘Malo sam iznenađen, to potpuno neznanje je zabrinjavajuće. Nije im lako’

Foto: Damir Krajac/Cropix

U povodu Dana Ličko-senjske županije, 30. obljetnice osnivanja Ličko-senjske županije i 200. obljetnice rođenja Oca domovine dr. Ante Starčevića, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Kinu Korzo u Gospiću.

Uz predsjednika Vlade je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Premijer Plenković komentirao je kritike na krojenje izbornih jedinica.

“Imamo u 16 sati raspravu na koaliciji, predmet će bit upućen na javno savjetovanje, Ustavni sud je rekao da se pokuša uskladiti broj birača po izbornim jedinicama, razlike su sada prevelike, napravili smo prilagodbu s temeljnim načelima da svugdje bude otprilike jednak broj birača i da se prate administrativne granice koliko je moguće Oporba je imala devet prijedloga izbornog sustava, nisu nas pitali za mišljenje ni tražili konsenzus, Mi smo kao Vlada promislili, predložit ćemo partnerima, imat će pravo reći je li dobro ili nije. Mislim da je to sasvim korektan prijedlog”, rekao je Plenković.



Zatim je komentirao najave ukidanja prireza.

“Nismo to još predstavili, ukupni paket ćemo predstaviti sutra. Malo sam već iznenađen, ta niska razina političke kulture koju dobivamo od nekih čelnika oporbe je zabrinjavajuća, potpuno neznanje. Građane neće spasiti niža stopa PDV-a, nego da dobiju veće plaće, a to je naš prijedlog. A što se tiče poreza na dohodak od prireza, od naše reforme Ličko-senjska županija ima 100 posto više prihoda od poreza na dohodak. Teze da središnja država nekome uzima… Pitajte župane, načelnike, gradonačelnike je li im u mandatima moje Vlade bilo bolje ili gore?

Ne treba na reagirati na netočne spinove kojima je cilj samo politikanstvo. Idemo ususret izborima koji su plus minus godinu dana od sada. Nije im lako, ja ih razumijem, bore se protiv vladajuće većine koje je stvorila preduvjete da se inflacija spusti, ostvarila strateške ciljeve- eurozona, Pelješki most, Schengen, nije im lako napadati Vladu s takvim rezultatima. Građani imaju šansu da im porezi na dohodak, ako ukinemo prirez, budu manji”, rekao je na kraju premijer.

Komentari