AfD bi mogla postati najjača politička stranka na istoku Njemačke

Twitter

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) bi mogla na istoku zemlje postati najjača politička stranka s obzirom na antidemokratske svjetonazore tamošnjeg stanovništva, pokazuje istraživanje objavljeno u srijedu.

„AfD je već uspješno privukao ekstremno desne birače a dodatnu podršku uživa među onima koji do sada nisu izlazili na glasanje a koji zastupaju slične svjetonazore“, stoji u istraživanju Sveučilišta u Leipzigu.

Ispitivanje je pokazalo „visoki postotak“ slaganja s ekstremno desnim i antiuseljeničkim izjavama.

41,3 posto ispitanih se slaže s izjavom „stranci u Njemačku dolaze samo kako bi iskoristili socijalnu državu” a 36,6 posto stoji iza tvrdnje da je Njemačka u „značajnoj mjeri“ preplavljena strancima što se negativno odražava na identitet.



Velik broj ispitanih podržava i antidemokratske stavove.

Tako 26,3 posto ispitanih smatra da bi sada u Njemačkoj na vlast trebala doći stranka koja „utjelovljuje nacionalnu zajednicu”.

14 posto smatra da bi Njemačka sada trebala imati „vođu koji čvrstom rukom djeluje u korist dobrobiti zemlje“.

Većina je nezadovoljna i načinom na koji je provedeno ujedinjenje Njemačke 1990.

Više od četvrtine ispitanih se smatraju gubitnicima ujedinjenja a tek manje od polovice smatra da im se život poboljšao.

Stručnjaci smatraju da ovakvi svjetonazori pogoduju strankama krajnje desne orijentacije poput AfD-a.

To se posebice odnosi na savezne zemlje Sasku, Sasku-Anhalt i Tiringiju gdje je AfD prošle nedjelje po prvi put osvojio mandat okružnog vijećnika.

„U ovim pokrajinama za stranke krajnje desnog spektra postoji visoki potencijal za stjecanje novih birača“, rekao je sociolog Elmar Braehler nakon predstavljanja studije.

AfD, čiji ogranak u Tiringiji Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka ocjenjuje kao potencijalno desno ekstremistički, je i na saveznoj razini posljednjih tjedana povećao popularnost.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, AfD bi biralo 19 posto birača što je najveći broj u povijesti ove stranke.

U nekim istočnonjemačkim saveznim pokrajinama AfD uživa podršku preko 30 posto birača.

AfD je 2013. osnovan kao stranka protivnika eura ali je uspon doživio protuizbjegličkom retorikom nakon dolaska velikog broja izbjeglica iz Sirije 2015.

Trenutno AfD najviše profitira zbog nezadovoljstva građana politikom savezne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade posebice na polju borbe protiv klimatskih promjena i odnosa prema iznova rastućem broju izbjeglica.

Komentari