Američki aerodromi zabilježili milijune putnika uoči Dana zahvalnosti

Američka uprava za prometnu sigurnost prošlog vikenda pregledala je preko tri milijuna putnika u avioprometu uoči Dana zahvalnosti, što je bio i najprometniji vikend nakon sredine ožujka, a brojni putnici zanemarili su poziv Centara za kontrolu bolesti da ne putuju. 

Centri su krajem prošlog tjedna pozvali Amerikance da ne putuju tijekom produženog vikenda za Dana zahvalnosti, kako bi izbjegli širenje pandemije koronavirusa koja je na svom vrhuncu diljem SAD-a.

Američki avioprijevoznici prošlog su tjedna objavili da su zabilježili porast otkazivanja i sporijeg bukiranja zbog povećavanja broja slučajeva covida-19, no unatoč tome očekuju da će studeni biti bolji za bukiranje od rujna i listopada.

Broj pregledanih putnika svjedoči pak o 60-postotnom padu u odnosu na isto razdoblje lani.
Avioprijevoznici svakog dana gube milijune dolara zbog velikog pada u potražnji, no neki se prijevoznici nadaju porastu putovanja u vrijeme Thanksgivinga i zimskih praznika.Proteklog je vikenda uprava za prometnu sigurnost pregledala u nedjelju nešto preko milijun putnika, što je najveći broj dnevno zabilježen još od sredine ožujka, u subotu blizu tog broja i u petak također nešto preko milijun.

To su tri dana kada je zabilježen najveći broj putnika još od 16. ožujka.
Dužnosnici su u ponedjeljak naveli i da je potražnja u željezničkom putničkom prometu za razdoblje oko Thanksgivinga  malo porasla u odnosu na prethodnih nekoliko dana te je dosegnula 20 posto potražnje zabilježene lani, ocjenjujući da se radi o poštivanju preporuke Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.
Američki avioprijevoznici navode da je putna potražnja oko 60 posto manja nego lani u istom razdoblju, dok je potražnja u međunarodnom prometu pala za oko 70 posto. Neki dužnosnici smatraju da američke restrikcije koje onemogućuju mnoge neameričke državljane da putuju mogu biti uklonjene ili smanjene uz nova testiranja.
Centri za kontrolu i prevenciju bolesti naveli su u subotu kako bi testiranje na covid-19 prije i poslije međunarodnog leta moglo smanjiti rizik i “učiniti putovanje sigurnijim smanjujući širenje u zrakoplovima,  u zračnim lukama i na destinacijama”.
Prošlog tjedna su se izvršni direktori sedam najvećih američkih zrakoplovnih kompanija u pismu kongresnim čelnicima založili za veću pomoć oko isplate plaća.
American Airlines i United Airlines prošlog su mjeseca otpustili 32.000 radnika.
Pandemija COVID-19 dovela je do zaustavljanja putovanja početkom godine, prisiljavajući zračne prijevoznike da smanje broj operacija i potraže pomoć države.

Komentari