Američki državni odvjetnik naložio puštanje više zatvorenika zbog pandemije

Američki državni odvjetnik William Barr izvijestio je u petak da se Federalni zavod za zatvorske kazne (BOP) suočava s izvanrednim uvjetima zbog brzorastuće pandemije koronavirusa i omogućio puštanje više zatvorenika iz zatvora u kućni pritvor.

Barr je rekao da prvenstvo treba dati ranjivim zatvorenicima koji su smješteni u saveznim zatvorima koji su najteže pogođeni koronovirusom, uključujući objekte poput Oakdalea u Louisiani, Elktona u Ohiju i Danburyja u Connecticutu.

Barrova naredba dolazi nakon što je pet zatvorenika u Saveznom zatvoru Oakdale 1 i dva u Saveznom zatvoru Elkton 1 umrlo od respiratorne bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

BOP je u petak objavio da je 91 zatvorenik i 50 članova osoblja u 122 ustanove oboljelo od bolesti COVID-19. Sindikalni dužnosnici i obitelji zatvorenika rekli su Reutersu kako vjeruju da je broj oboljelih od virusa mnogo veći.



Poticaj od dva trilijuna dolara koji je prošlog tjedna potpisao predsjednik Donald Trump obuhvaćao je odredbu koja je olakšala saveznim zatvorima otpuštanje više zatvorenika u kućni pritvor zbog kontrole izbijanja koronavirusa. Prije zakona o poticajima, BOP je mogao pustiti iz zatvora samo zatvorenike koji su već izdržali najmanje 90 posto kazne ili nisu imali više od šest mjeseci.

Novi zakon omogućuje ravnatelju BOP-a veću diskreciju da pusti veću grupu zatvorenika. Ali trebalo je da Barr prvo proglasi izvanredno stanje za savezni zatvorski sustav.

“Za sve zatvorenike za koje smatrate da su prikladni kandidati za kućni pritvor, počnite ih odmah pripremati za transfer i prebacite ih nakon 14-dnevne karantene”, Barr je dao uputu BOP-u u dopisu objavljenom kasno u petak.

Komentari