Američki predsjednik Joe Biden u Ženevi se sastao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom

screenshot

U srijedu u Ženevi su se sastali američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin, razgovori između dvojice predsjednika bi trebali trajati nekoliko sati.

“Gospodine predsjedniče, želim vam zahvaliti na inicijativi da se sastanemo danas”, rekao je Vladimir Putin, sjedeći pokraj Bidena, uz ministre vanjskih poslova obiju zemalja, Sergeja Lavrova i Antonyja Blinkena.

Joe Biden rekao je da će s ruskim predsjednikom pokušati odrediti područja suradnje i zajedničkih interesa. ‘Uvijek je bolje sastati se licem u lice’, rekao je Biden.

Uoči summita na kojem bi se trebali sastati predsjednik Rusije Vladimir Putin i američki predsjednik Joe Biden, ruske vlasti objavile su da na Tihom oceanu provode najveću vojnu vježbu još od hladnog rata. Vježba se izvodi nedaleko od američkih Havaja, a provodit će se na površinskim brodovima, protupodmorničkim avionima te vojnim zrakoplovima s velikim dometom. SAD je stoga u nedjelju podigao svoje vojne zrakoplove F-22 Raptor, no ruski zrakoplovi nisu ušli u američku zonu, prenosi CBS.



Istodobno i američka vojska izvodi vježbe koje su preselili bliže Havajima kako bi odgovorili Rusima.

“Provodimo vojne vježbe u skladu s međunarodnim pravom i očekujemo da će isto napraviti i Rusija”, kazao je glasnogovornik mornarice Mike Kafka.

Tenzije su porasle još ranije ove godine kada je Rusija postavila desetke tisuća vojnika na granicu s Ukrajinom kao ‘dio vježbe’. Pentagon je reagirao na takav potez i prozvao Rusiju pozivajući je da bude ‘transparentnija u premještanju vojnika’, što je u ponedjeljak nakon sastanka s predstavnicima NATO-a potvrdio i Biden.

“Rekao sam to i na sastanku, ne tražimo sukob s Rusijom, ali ćemo reagirati ako Rusija nastavi s ovakvim opasnim aktivnostima i uspjet ćemo obraniti savez i boriti se za naše demokratske vrijednosti”, rekao je Biden.

Neke od tema o kojima će ova dva predsjednika razgovarati na predmetnom sastanku su kontrola naoružanja, kibernetički napadi i uplitanje u izbore, piše Večernji list.

Vidmarović o sastanku Bidena i Putina: Diplomatska normalizacija bila bi najpoželjniji rezultat

 

Komentari