Amerikanka dobila važan posao u EU, Francuzi su bijesni: “Europa više uopće nije europska”

Foto: Twitter

Europska komisija (EK) ne vidi ništa sporno u imenovanju Fione Scott Morton, bivše američke dužnosnice u administraciji Baracka Obame, za glavnu ekonomisticu, rekla je danas glasnogovornica EK-a, dan nakon što je na to imenovanje oštro reagirala Francuska.

“Ne vidimo razlog da preispitujemo to imenovanje”, izjavila je danas glasnogovornica Dana Spinant. Odluka izvršne potpredsjednice EK-a Margrethe Vestager da za glavnu ekonomisticu imenuje profesoricu ekonomije na sveučilištu Yale i bivšu dužnosnicu State Departmenta izazvala je burnu reakciju u Francuskoj.

Protiv i ljevica i desnica
Tri francuska ministra su izrazila zabrinutost zbog te odluke i pozvala EK da je preispita, a protiv je i lijeva i desna oporba.

Krajnji ljevičar Jean-Luc Melanchon rekao je da je to imenovanje dokaz da se “europski kontinent priključuje Sjevernoj Americi”. Čelnica radikalne desnice Marine Le Pen napisala je na Twitteru da “Europa više uopće nije europska”.



Prva Amerikanka na dužnosti u EK
Pedesetšestogodišnja Morton preuzet će dužnost 1. rujna kada aktualni glavni ekonomist Pierre Regibeau odlazi u mirovinu. Također će biti i prva žena i prva državljanka SAD-a na dužnosti u toj europskoj instituciji.

Scott Morton igrat će na čelu uprave ključnu ulogu u istragama o mogućem kršenju propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju u segmentu tehnoloških divova, poput Googlea, Applea, Meta Platformsa i Microsofta.

Povjerena joj je i ključna uloga u provjeri velikih akvizicija, poput Amazonove kupnje iRobota i Adobeove kupnje startupa Figme.

Imenovanje Morton dolazi u trenutku kada EU treba provesti nove, ambiciozne zakone za regulaciju spomenutog sektora, a šefica EK-a Ursula von der Leyen našla se pod paljbom kritika i optužbom da je previše “atlantski” nastrojena.

“Legitimna pitanja”
Francuski ministar za digitalizaciju i telekomunikacije Jean-Noël Barrot pozvao je Komisiju da “preispita svoj izbor” jer će to “imenovanje izazvati legitimna pitanja”.

“Zaposliti američku lobisticu GAFAM-a (Google (Alphabet), Apple, Facebook (Meta), Amazon i Microsoft) i to u trenutku kada Europa pokušava ograničiti njihov utjecaj, pa to je nevjerojatno. To imenovanje je u najboljem slučaju čudno, a u najgorem slučaju opasno (…) Komisija mora to odbaciti”, rekao je francuski eurozastupnik Geoffroy Didier.

Eurozastupnik Zelenih Yannick Jadot je imenovanje Scott Morton nazvao “skandalom” i pozvao Von der Leyen da “poništi tu odluku koja je u suprotnosti s etikom”.

“Neobičan postupak imenovanja”
Njezino imenovanje u elitni odjel u Europskoj komisiji izazvalo je val kritika i prije nego što je objavljeno, uključujući snažne reakcije brojnih nevladinih udruga. Početkom svibnja skupina udruga civilnog društva izrazila je u zajedničkom pismu povjerenici Vestager zabrinutost zbog imenovanja Scott Morton na dužnost glavne ekonomistice.

Upozorili su na moguće sukobe interesa, “neobičan” postupak imenovanja i mišljenja Scott Morton o rješavanju problema prevelike koncentracije ekonomske moći.

Profesorica Morton “na papiru” prihvaća široko tumačenje pojma dobrobiti potrošača, koji nadilazi pitanje cijene i kvalitete proizvodu, ali ga je odbijala primjenjivati u praksi, ustvrdili su Balanced Economy Project, Corporate Europe Observatory, European Digital SME Alliance, Irish Council for Civil Liberties, LobbyControl i Open Markets Institute.

Komentari