Australija mijenja himnu kako bi priznala Aboridžine

pixabay.com

Australska vlada u četvrtak je promijenila jednu riječ u državnoj himni kako bi bolje priznala ulogu, kulturu i povijest aboridžinskih naroda u zemlji.

Druga rečenica himne Advance Australia Fair “mladi smo i slobodni” zamijenjena je rečenicom “ujedinjeni smo i slobodni”, rekao je premijer Scott Morrison.

“Australija je relativno mlada moderna nacija, ali povijest naše zemlje je stara kao i povijesti prvih naroda, čiji duh prepoznajemo i poštujemo”, napisao je u listu The Age uoči Nove godine.

Ova preinaka “ništa ne oduzima, ali vjerujem do stvarno obogaćuje” smisao teksta, naveo je premijer.



Promjena je već bila spominjana kako bi se bolje priznala aboridžinska povijest Australije, stara više desetaka tisuća godina, ali konzervativni čelnik objavio ju je tek kasno u četvrtak navečer uoči Nove godine.

Kolonijalna povijest Australije, s velikim nejednakostima, još je jako osjetljiva u zemlji gdje su aboridžinska djeca dva puta izloženija smrti prije pete godine od ostalog stanovništva, prema službenim podacima.

Početkom godine prosvjedovalo se u nekoliko velikih gradova zbog stradavanja Aboridžina tijekom policijskih privođenja. Više od 400 ih je u tim okolnostima poginulo u posljednjih trideset godina.

Komentari