Austrija počela provoditi korona test grgljanjem tekućine, velika je navala

Screenshot

Više od tri sata čekali su građani Beča u redu za besplatan korona-test grgljanjem u glavnom gradu. U koloni prvog ‘drive in’ centra za testiranje nisu bili samo vozači, nego i pješaci, i to ne samo oni koji se vraćaju iz Hrvatske. ‘Kronen Zeitung’ navodi da je riječ i o generalnoj probi prije početka školske godine.

Mjesto za testiranje Grad Beč je organizirao pored najvećeg austrijskog stadiona, Stadiona Ernst Happel, na kojem se inače igraju utakmice nogometne reprezentacije i austrijskih nogometnih klubova u natjecanjima UEFA-e.

Prostor za ekspresni covid-19-test gradske vlasti su odabrale računajući na veliku navalu Austrijanaca, koji od danas po povratku iz Hrvatske, kao i iz svih ostalih zemalja s Balkana istočnije od naše zemlje, moraju priložiti rezultate negativnog korona-testa. U suprotnom moraju u samoizolaciju.

Na mjestu organiziranja korona-testa grgljanjem, u početku su bila uspostavljena dva traka za automobile i jedan za pješake. Ali, kako je navala bila ogromna već prvog dana, dodali su još po jedan trak za automobile i za pješake.



Unatoč svemu, čekalo se i po tri sata.

Kronen Zeitung opisuje da građani na mjesto testiranja moraju doći tako pripremljeni, da dva sata prije testiranja nisu ništa jeli niti su prali zube. Umjesto s priborom za uzimanje brisa nosa i grla, kao kod ranijih testova na covid-19, pripadnici Samariter Bunda građane dočekuju s bočicama s tekućinom za testiranje.

Postupak dalje ide tako da ispitanik prvo zatvara prozor svog automobila. Dalje, sadržaj bočice izlijeva u usta, mućka ga između 30 i 60 sekundi tako da mu tekućina ispire grlo i potom, pomoću slamke koju je također dobio, tekućinu iz usta izbaci u epruvetu. Epruvetu zatvori, otvara prozor i predaje osobi koja je test provodila.

Sav pribor koji mu je preostaje, kroz prozor automobila baca u koš za otpatke koji su mu također pripremili. Slijedi dezinficiranje ruku sredstvom koje također dobiva od zdravstvenog radnika, zatvara prozor i odvozi se, prenosi N1.

 

Komentari