Baltičke države pozvale Njemačku da Kijevu isporuči tenkove: ‘To je potrebno da se zaustavi ruska agresija’

Foto: Facebook

Ministri vanjskih poslova baltičkih država pozvali su Njemačku da Kijevu isporuči tenkove Leopard, dan nakon što se Berlin u tom pitanju nije obvezao na skupu država koje podupiru Ukrajinu.

Ministri su “pozvali Njemačku da odmah isporuči tenkove Ukrajini. To je potrebno da se zaustavi ruska agresija, pomogne Ukrajini i brzo uspostavi mir u Europi”, Tweetao je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevičs.

Rekao je da je njegov poziv također u ime njegovih kolega iz Estonije i Litve.

“Njemačka, kao vodeća europska sila, u tom pogledu ima posebnu odgovornost”, istaknuo je.



Unatoč razumljivom pritisku iz Ukrajine i savezničkih država, njemačka vlada još nije odlučila o isporuci borbenih tenkova Leopard 2 Kijevu.

Berlin je dosad odbijao djelovati jednostrano, ustajući na tome da to može samo zajedno sa saveznicima, premda su sve glasniji pozivi u zemlji i inozemstvu da se Kijevu pruži modernije i jače oružje.

Osim pitanja njemačkih tenkova, drugi njemački saveznici koji prisustvuju na skupu u zračnoj bazi Ramstein također su izjavili da će i dalje podupirati Ukrajinu te najavili nove pošiljke oružja.

Obveze su uslijedile nakon pritiska ukrajinskoga predsjednika Volodimira Zelenskija koji je rekao da “rat koji je počela Rusija ne dopušta odgode”.

 

 

Komentari