Belgija će se pridružiti Francuskoj i Njemačkoj u razvoju borbenih aviona nove generacije

Foto: Twitter

Belgija će se pridružiti francusko-njemačkom projektu borbenih zrakoplova nove generacije FCAS, izjavio je u ponedjeljak francuski predsjednik Emmanuel Macron. Po riječima Macrona, Belgija će prvo biti uključena kao promatrač u više milijardi eura vrijedan projekt u kojem je i Španjolska partner.

Budući zračni borbeni sustav FCAS bio je izvor napetosti između Njemačke i Francuske u prošlosti, dijelom zato što se Dassault i Airbus, tvrtke uključene u razvoj nove generacije borbenog sustava, nisu mogle dogovoriti oko raspodjele posla.

Trebao bi biti operativan od 2040.
Međutim, krajem prošle godine dvije su tvrtke postigle napredak. Njemačko ministarstvo obrane priopćilo je da će suradnja ojačati europske vojne sposobnosti i osigurati važno znanje i iskustvo za njemačku i europsku industriju. FCAS bi trebao biti operativan od 2040. i zamijeniti Eurofighter.

Letjet će zajedno s nenaoružanim i naoružanim bespilotnim letjelicama i u tom je pogledu više od borbenog zrakoplova. Ukupni trošak procijenjen je na više stotina milijardi eura. U projekt su uključene industrije Njemačke, Francuske i sada Španjolske.



Komentari