Belgija i SAD postigli sporazum: Putnici iz Bruxellesa za Ameriku biti će podvrgnuti carinskim provjerama još u Europi

Pixabay

Belgija i SAD objavili su da su postigli sporazum prema kojem će putnici na letovima iz Bruxellesa za SAD biti podvrgnuti američkim carinskim i imigracijskim provjerama još u Europi.

Sporazum će putnicima omogućiti da odmah nakon što slete u SAD prijeđu na povezane letove odnosno da izađu iz zračne luke, budući da će sve provjere biti obavljene još u polazišnoj zračnoj luci u Bruxellesu.

Nakon što program stupi na snagu, Bruxelles će biti prvo mjesto u kontinentalnoj Europi na kojem će se obavljati američke carinske i imigracijske provjere za putnike s odredištem u SAD-u.

Službenici američke državne uprave za carine i zaštitu granica (CBP) provodit će u Bruxellesu iste migracijske, carinske i poljoprivredne inspekcije putnika u međunarodnom zračnom prometu kakve bi obavljali u SAD-u.



„Ovaj bilateralni sporazum jača američko-belgijsko sigurnosno partnerstvo i pomoći će našim zemljama da zaustave loše aktere u najranijem mogućem trenutku u putnom kontinuumu”, objasnio je povjerenik CBP-a Mark A. Morgan.

Sporazum su u Bruxellesu potpisali američki veleposlanik u Belgiji Ronald J. GIdwitz i belgijski ministar vanjskih poslova i obrane Philippe Goffin, a mora ga još ratificirati belgijski parlament. Slijede tehnički sporazumi s tvrtkom koja upravlja zračnom luku u Bruxellesu.

SAD trenutno ima 16 lokacija na kojima obavlja provjere putnika prije dolaska na američko tlo – u Irskoj, na Arubi, Bahamskim i Bermudskim otocima, te u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u Kanadi.

Prošle su godine američki službenici u inozemstvu odobrili ulaz u SAD 22 milijuna putnika, odnosno više od 16 posto svih putnika u komercijalnom zračnom prijevozu koji su došli u SAD.

Većini Amerikanaca još je zabranjeno putovati u Europsku uniju zbog velikog broja slučajeva zarze koronavirusom, uz malobrojne iznimke. SAD zabranjuje ulazak i većini putnika koji su nedavno bili u EU.

Belgija i SAD pregovarali su o režimu dulje od pet godina, napominje Reuters.

Komentari