Belgija: Poljoprivrednici najavili blokadu luke Zeebrugge

Belgijski poljoprivrednici ogorčeni zbog sve većih troškova, ekološke politike Europske unije i jeftinog uvoza hrane, planiraju od utorka blokirati pristupne ceste do belgijske kontejnerske luke Zeebrugge, objavio je financijski dnevnik De Tijd.

Prosvjednici planiraju zabraniti pristup luci na Sjevernom moru, drugoj po veličini u zemlji, na najmanje 36 sati s početkom u 14,00 sati, izvijestio je De Tijd pozivajući se na organizatore i policiju, dodajući da bi blokada ceste mogla trajati do srijede navečer.

“Policija je dobila informaciju o akciji u luci Zeebrugge”, rekao je glasnogovornik lučkih vlasti. Rekao je da nije jasno o kakvoj je akciji riječ.

Poljoprivrednici su blokirali promet i blizu nizozemske granice na autocesti E19 u utorak ujutro, s konvojem traktora koji je krenuo prema lučkom gradu Antwerpenu, objavila je državna televizija RTBF.



Belgijski premijer Alexander De Croo trebao bi se u utorak sastati s udrugama poljoprivrednika.

Poljoprivrednici diljem Europe, što uključuje Njemačku, Poljsku, Rumunjsku i Francusku, demonstrirali su posljednjih tjedana zbog, kako navode, pretjerane birokracije, visokih troškova goriva i nepoštene konkurencije koja proizlazi iz liberalne trgovinske politike Europske unije.

Belgijski prosvjedni pokret potaknut je sličnim bijesom u Francuskoj gdje su poljoprivrednici postavili blokade na desetak prometnica i ometaju promet oko Pariza, stavljajući vladu pod veliki pritisak.

Belgijski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak autoceste u južnoj Belgiji i parkirali traktore blizu Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Komentari