Biden o izborima: Dobar dan za demokraciju, no Amerikanci su i dalje frustrirani

Foto: Twitter

Američki predsjednik Joe Biden je, komentirajući izbore na polovici svog mandata na kojima je njegova Demokratska stranka prošla bolje nego što se očekivalo, rekao da je izborni dan u utorak bio dobar za demokraciju, no da rezultati pokazuju da su Amerikanci i dalje frustrirani.

„Bio je to dobar dan za demokraciju“, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.

Dužnosnici Bijele kuće su osjetili olakšanje pošto su demokrati na izborima prošli bolje nego što je se očekivalo. Biden je predizbornu kampanju usredotočio na sprečavanje prijetnji za američku demokraciju, osiguravanje prava na pobačaj i veličanje svojih ekonomskih politika.

Republikanci su ostvarili veliki dobitke na izborima i vjerojatno će preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa, no kontrola nad Senatom ovisi o trima utrkama koje su u srijedu poslijepodne i dalje bile neizvjesne.



Biden je rekao da je spreman surađivati s republikancima.

„Američki narod je jasno rekao da očekuje od republikanaca da također budu spremni surađivati sa mnom“, dodao je.

Biden je istaknuo da će uložiti veto na pokušaje da se uvede zabrana pobačaja na saveznoj razini i protiviti se poreznim olakšicama za bogate, dvije politike koje bi republikanci mogli pokušati provesti.

Američki predsjednik je rekao da će pozvati vođe demokrata i republikanaca u Bijelu kuću kako bi raspravili buduće prioritete nakon što se vrati sa svog putovanja u Aziju.

Biden je rekao da će početkom iduće godine objaviti hoće li se kandidirati za predsjedničke izbore te da je ta odluka u konačnici obiteljska. Ipak, rekao je da i dalje ima intenciju da se kandidira za izbore 2024.

 

Komentari