Biden tjednima neuspješno pokušava uspostaviti kontakte sa Sjevernom Korejom

Nakon razmjene uvreda i prijetnji nuklearnim ratom, Kim Jong Un i Donald Trump učinili su spektakularan zaokret prema poboljšanju odnosa, obilježen povijesnim susretima.

Suradnici američkog predsjednika Joea Bidena pokušavaju već tjednima uspostaviti kontakte sa Sjevernom Korejom, ali do sada nisu uspjeli.

“Pokušavamo uspostaviti kontakte sa sjevernokorejskom vladom različitim kanalima od sredine veljače, u prvom redu u New Yorku”, rekao je u ponedjeljak visoki američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

“Do danas nismo dobili nikakav odgovor od Pjongjanga”, dodao je.



Po njegovim riječima, cilj tih nastojanja je da se smanje “rizici od eskalacije” na Korejskom poluotoku.

Nakon razmjene uvreda i prijetnji nuklearnim ratom, Kim Jong Un i Donald Trump učinili su spektakularan zaokret prema poboljšanju odnosa, obilježen povijesnim susretima.

Ali nisu postigli napredak u pogledu najvažnijih pitanja, sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih programa, i pregovori su na mrtvoj točki od neuspješnog završetka drugog samita dvojice čelnika potkraj veljače 2019. u Hanoju.

Kim je SAD nazvao najvećim neprijateljem 

Jedan od razloga za to je izostanak konsenzusa o ustupcima koje bi Sjeverna Koreja morala učiniti da joj se ukinu međunarodne sankcije.

Dužnosnik Bidenove administracije kazao je da već “više od godine dana” nema “aktivnog dijaloga” između Washingtona i Pjongjanga.

Novi predsjednik započeo je temeljito preispitivanje američke politike prema Sjevernoj Koreji kako bi razmotrio sve moguće opcije u odnosu na “sve veću prijetnju” te države “za njezine susjede i međunarodnu zajednicu”, rekao je.

“Tijekom tog procesa nastavit ćemo konzultirati naše japanske i južnokorejske saveznike kako bi razmotrili njihove ideje i proučili nove pristupe”, dodao je.

Kim je početkom siječnja kazao da je SAD “najveći neprijatelj” Sjeverne Koreje, dodajući da se politika Washingtona prema Pjongjangu “nikada” neće promijeniti, “tko god da bude na vlasti” u SAD-u.

Komentari