Bivši francuski predsjednik Sarkozy osuđen na godinu dana zatvora

Nicholas Sarkozy

Zbog ilegalnog financiranja neuspjele kandidature za reizbor 2012. godine, pariški sud je u četvrtak na godinu dana zatvora osudio bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. 

No, 66-godišnji Sarkozy ipak vjerojatno neće otići u zatvor. Očekuje se da će se žaliti na kaznu, potez kojim će je zapravo suspendirati, a sudac je rekao da bi kaznu mogao odslužiti kod kuće s elektroničkom narukvicom.

To je ove godine druga osuđujuća presuda Sarkozyju, koji je bio na čelu Francuske od 2007. do 2012. i zadržao utjecaj među konzervativcima unatoč tome što je pao u nemilost zbog svojih pravnih teškoća.

Kako su istaknuli tužitelji, njegova konzervativna stranka na ekstravagantne skupove u kampanji potrošila je gotovo dvostruko od dopuštenih 22,5 milijuna eura prema izbornom zakonu, a zatim je angažirala prijateljsku agenciju za odnose s javnošću kako bi sakrila troškove.



Sarkozy je nijekao bilo kakve prijestupe. Sudu je u lipnju rekao da nije bio uključen u logistiku svoje kampanje za drugi predsjednički mandat, niti u to kako je novac potrošen tijekom predizborne kampanje.

Sud se s tim nije složio već je rečeno kako je Sarkozy bio upoznat s prekomjernim trošenjem.

Komentari