Bivši premijer i umirovljeni general predvode u anketama za novog češkog predsjednika

Foto: Freepik

Umirovljeni češki general Petr Pavel (61), koji je obnašao visoku dužnost u NATO-u, i bivši premijer Andrej Babiš (68) ulaze u predsjedničke izbore u Češkoj, koji započinju u petak, kao favoriti ispred ostalih šestoro kandidata.

Predsjednik u Češkoj nema svakodnevne izvršne ovlasti, već imenuje premijera, čelnika središnje banke i suce te ima pravo glasa u vanjskim poslovima.

Umirovljeni general Petr Pavel, koji se kandidirao kao nezavisni kandidat, predvodi u dvije od četiri konačne izborne ankete, dok bivši premijer Andrej Babiš, milijarder na čelu najveće oporbene stranke u parlamentu, vodi u ostale dvije ankete.

No, posebna anketa daje prednost Pavelu u vjerojatnom drugom krugu u odnosu na Babiša, koji je formulirao svoju izbornu strategiju kao prosvjed protiv vlade desnog centra, optužujući je da čini premalo kako bi pomogla ljudima da se nose s ogromnim životnim troškovima.



Nijedan kandidat ne može osvojiti više od 50% u prvom krugu glasovanja, koje završava u subotu, pokazuju ankete, a drugi izborni krug između dva najbolja kandidata vjerojatno će uslijediti za dva tjedna.

Iako ima osam kandidata, samo Pavel, Babiš i profesorica ekonomije Danuse Nerudova (44) imaju šanse za prolaz u drugi krug, pokazuju ankete. U drugom krugu, pak, ankete daju prednost Pavelu nad Babišem. Nerudova je treća u anketama.

Sadašnji predsjednik Češke je Miloš Zeman, koji je većinu svoja dva 5-godišnja mandata pokušavao izgraditi bliskije odnose s Kinom i Rusijom.

Prijatelj mađarskog čelnika Viktora Orbana, Babiš je posjetio u utorak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako bi pokazao svoje veze u Europi.

Pavel se, pak, distancirao od Orbana, koji se sukobljava s partnerima iz EU oko vladavine prava, a doveo je u pitanje i svrhu Višegradske skupine, koja također uključuje i Poljsku i Slovačku.

– Kada se danas toliko razlikujemo oko temeljnih pitanja, postavlja se pitanje trebamo li napustiti taj format, rekao je Pavel u raspravi u srijedu.

Pavel ima vojno obrazovanje iz sovjetskog doba, ali i zapadno, a služio je u mirovnoj misiji u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih i vodio vojni odbor NATO-a 2015.-2018. koji savjetuje glavnog tajnika saveza.

Pavel i Nerudova govorili su u izbornoj kampanji u korist usvajanja eura i tradicije Havelove vanjske politike vođene ljudskim pravima.

Dok je bio na vlasti od 2017. do 2021., Babiš je bio u sukobu s Europskom komisijom oko subvencija isplaćenih njegovom poslovnom carstvu Agrofert. Ovaj je tjedan oslobođen u slučaju prijevare sa subvencijama EU-a.

Babiš je među glavnim predsjedničkim kandidatima i najmlakiji u podršci Ukrajini, no ta je politika ionako u rukama vlade, koja je jedna od najnepokolebljivijih pristaša Kijeva.

Komentari