Bjeloruska oporba planira masovni prosvjed u nedjelju: Taj će marš biti vrlo velik i neubičajen

profimedia

Bjeloruska oporba planira u nedjelju u Minsku održani novi prosvjedni marš protiv autoritarne 26-godišnje vladavine predsjednika Aleksandra Lukašenka, najavio je neovisni informativni portal Nexta.

“Taj će marš biti vrlo velik i neubičajen”, najavili su organizatori.

Prošli vikend, deseci tisuća ljudi sudjelovali su u prosvjedu u Minsku što je uključilo i demonstracije pred predsjedničkom rezidencijom. Promatrači procjenjuju da je broj sudionika premašio 100.000.

Novi prosvjed u nedjelju bit će posvećen uhićenoj oporbenoj čelnici Mariji Koljesnikovoj koju su, prema riječima njezinih pristaša, maskirani muškarci prisilno odveli ovog tjedna u središtu Minska.



“Nećemo dopustiti nasilnicima da pomisle da će im Bjelorusi ikad zaboraviti ili zaboraviti njihove zločine”, najavili su.

Koljesnikova (38) je posljednja od triju žena koje su sudjelovale u predsjedničkoj kampanji natječući se protiv Lukašenka koji je pobijedio s 80 posto na izborima koje Zapad i oporba ocjenjuje da nisu bili ni pošteni ni slobodni.

Druge dvije kandidatkinje, Svetlana Tihanovska i Veronika Cepkalo, izbjegle su iz zemlje.

Od predsjedničkih izbora 9. kolovoza prosvjeduje se gotovo svakodnevno protiv lažiranja izbornih rezultata i brutalne represije koja je slijedila.

Lukašenko (66), na vlasti 26 godina, odbija dijalog s oporbom te optužuje Zapad za urotu kojom ga žele srušiti.

Sve se više oslanja na Rusiju, svog glavnog saveznika i gospodarskog partnera, bez obzira na jake napetosti između dviju zemalja posljednjih godina jer je Kremlj tražio dublju gospodarsku i političku integraciju s Bjelorusijom, čemu se do sada Lukašenko protivio i optuživao Rusiju da želi potčiniti njegovu zemlju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostit će Lukašenka u ponedjeljak u Moskvi, najavio je glasnogovornik Kremlja.

Uvod u razgovore bit će objavljen, ali poslije neće biti niti konferencije za novinare niti potpisivanja dokumenata, rekao je Dmitrij Peskov novinarima.

“Bit će to radni posjet, razgovor s predsjednikom Putinom”, rekao je Peskov, javlja ruska agencija Interfax prenoseći da će se razgovarati o jačanju bilateralnih veza, uključivo energetski sektor.

Najmanje 7000 prosvjednika uhićeno je od izbora. Ujedinjeni narodi primili su 450 izvješća o mučenju i zlostavljanju zatvorenika.

Članice Višegradske skupine (V4), inače četiri članice Europske unije, Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, predstavit će Europskom vijeću prijedlog ukidanja viza za bjeloruske državljane, najavio je u petak poljski premijer Mateusz Morawiecki.

U ime V4 Morawiecki je na sastanku četvorke u Lublinu u Poljskoj optužio bjeloruske vlasti za gušenje prosvjeda i pozvao na oslobađanje svih političkih zatvorenika.

“Svi se slažemo da se u Bjelorusiji moraju održati slobodni izbori, kako bi bjeloruska nacija donijela suverenu odluku o svojoj budućnosti”, rekao je Morawiecki.

Komentari