Boris Johnson glavni kandidat za novog britanskog premijera?!

Foto; REUTERS/John Sibley/Guliver

Britanski ministar obrane Ben Wallace u petak je rekao da se neće kandidirati za mjesto premijera nakon što je Liz Truss podnijela ostavku na tu funkciju te da je trenutačno sklon podršku dati bivšem premijeru Borisu Johnsonu.

Truss je u četvrtak podnijela ostavku na premijersko mjesto nakon samo šest tjedana na toj funkciji, a oni koji je žele zamijeniti nastoje dobiti stotinu glasova konzervativnih zastupnika koliko je potrebno za sudjelovanje u utrci za novog premijera.

“Mislim da britanskom narodu najviše mogu dati jamčeći im sigurnost, odnosno obavljajući dužnost ministra obrane”, rekao je Wallace novinarima. “To je posao koji sam radio dosad i kojim kanim nastaviti raditi. Stoga se ovaj put neću kandidirati za dužnost premijera.”

Prethodnik Truss, Boris Johnson i njegov bivši ministar financija Rishi Sunak smatraju se glavnim potencijalnim kandidatima, premda još nijedan od njih nije objavio svoju kandidaturu.Upitan koga bi podržao, Wallace je novinarima kazao da bi se “trenutačno priklonio Borisu Johnsonu.”

Johnson je bio na odmoru na Karibima kada je Truss podnijela ostavku. Njegov otac rekao je za ITV da je njegov sin u zrakoplovu za povratak u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali nije želio reći hoće li skraćivati odmor.

Ministar ureda Brendan Clarke-Smith rekao je da je gospodin Johnson dokazani pobjednik koji može vratiti bogatstvo svoje stranke.

 

Komentari