Boris Johnson se oprostio zagonetnim riječima: Misija velikim dijelom izvršena…

Foto; REUTERS/John Sibley/Guliver

Britanski premijer Boris Johnson održao je na toj dužnosti svoj zadnji aktualni sat u parlamentu uz pljesak stranačkih kolega i negodovanje oporbe te zagonetne završne riječi “Misija velikim dijelom izvršena… hasta la vista, baby

Johnson je bio primoran podnijeti ostavku ranije u srpnju nakon pobune velikog broja svojih stranačkih kolega koji su ocijenili da je niz skandala umanjio njegovu sposobnost da vodi zemlju nakon tri turbulentne godine na toj dužnosti.

Sudjelujući u srijedu posljednji put u polusatnoj tjednoj debati “Pitanja premijeru” u kojoj britanski premijer odgovara na pitanja i burno raspravlja s oporbom, Johnson je nastojao svoju ostavštinu predstaviti kao uspjeh u borbi protiv pandemije covida-19 i potpore Ukrajini u obrani od ruske invazije.

“Pomagali smo, ja sam pomagao da ova zemlje prođe pandemiju i spasiti drugu zemlju od barbarstva. Iskreno, to je mnogo posla. Misija je velikim dijelom izvršena”, rekao je.



“Želim zahvaliti svima ovdje i hasta la vista, baby”, (Doviđenja mali), rekao je citirajući rečenicu koju je u filmu “Terminator 2: Sudnji dan” iz 1991. izgovorio glumac Arnold Schwarzenegger.

Većina zastupnika njegove konzervativne stranke na to je odgovorila gromkim pljeskom.

Prije samo dva tjedna, neki među onima koji su danas snažno pljeskali podnijeli su ostavku na dužnosti u Johnsonovoj vladi, kritizirajući njegovo vodstvo i zahtijevali od njega da se povuče.

Novinari koji izvještavaju iz parlamenta rekli su da Johsonova prethodnica na dužnosti Theresa May nije ustala i nije zapljeskala.

Oporbeni zastupnici pozivali su ga da položi račun za politiku koju je provodio
Aplauzu se nisu pridružili ni oporbeni zastupnici koji su ‘aktualac’ iskoristili pozivajući ga da položi račun za politiku koju je provodio, od još uvijek nedovršenog Brexita do njegova odgovora na rastuće životne troškove.

Imajući u vidu izbore koji će se u Britaniji održati 2024. vođa oporbenih laburista Keir Starmer nastojao je naglasiti podjelu u Konzervativnoj stranci nabrajajući zamjerke koje premijeru Johnsonu daju njegovi vlastiti zastupnici koji ga žele naslijediti.

“Odlučio je spustiti se još jednom, posljednji put, iz svoje bjelokosne kule kako bi nam rekao da je sve sjajno. Nedostajat će mi njegove obmane “, rekao je Starmer.

Johnson mu je odgovorio da je ta kritika “potpuno satirična”.

U završnim riječima Boris Johnson dao je i savjet svojem nasljedniku, ili nasljednici: “Ostanite čvrsto uz Sjedinjene Države, podržite Ukrajinu, smanjite poreze, ne dopustite da ministarstvo financija sprječava ambiciozne projekte i vodite računa o biračkom tijelu”.

“A iznad svega, zapamtite da nije Twitter važan, već ljudi koji nas svojim glasovima biraju da budemo ovdje”.

 

Komentari