Borrell: Europa ne smije biti razjedinjena

Foto: Facebook

Teškaši Europske unije spremaju se ovoga tjedna za obračun s Mađarskom. Problem je davanje Ukrajini milijardi eura pomoći te prilike za početak pregovora o članstvu, što su ključni ciljevi Kijeva.

– Nadam se da europsko jedinstvo neće biti razbijeno, jer ovo nije trenutak da smanjimo našu potporu Ukrajini – naprotiv, sada je trenutak da je povećamo, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

No, i prije summita EU-a 14. i 15. prosinca, Mađarska je ustvrdila da neće pokleknuti pred pritiscima drugih članica i dati zeleno svjetlo za pristupne pregovore s Ukrajinom. I ona priprema teren za obračun na summitu. Mađarski premijer Viktor Orban, koji se hvali svojim vezama s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, zaprijetio je ulaganjem veta na pregovore o pomoći i proširenju.

Ne mogu zamisliti, ne želim čak niti govoriti o razornim posljedicama u slučaju da Vijeće ne donese tu odluku, ne samo u vezi s Ukrajinom, nego u širem smislu, kad govorimo o proširenju u cjelini, kazao je Dmitro Kuleba, ministar vanjskih poslova Ukrajine.



Osiguravanje nove financijske pomoći iz Europe Kijevu je ključno, jer sumnje rastu i u vezi s budućom potporom SAD-a. Sve te odluke – kao i još jedna – što bi bio 12. paket sankcija EU-a protiv Rusije – zahtijevaju jednoglasnu potporu svih 27 članica Unije.

– Mislim da je riječ o sukobu ideologija onih koji žele jaku Europu i onih koji uopće ne žele Europsku uniju, dodao je Gabrielius Landsbergis, ministar vanjskih poslova Republike Litve.

Komentari