Borrell: Ne pružimo li pomoć Ukrajini, ona se neće moći braniti

Foto: Twitter

Europska unija mora ubrzati opskrbu Ukrajine streljivom jer snagama te zemlje svakodnevno treba 1000 topničkih granata samo na području Bakhmuta, rekao je u subotu šef EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.

Prije početka neformalnog sastanka šefova diplomacije zemalja članica EU (poznatog kao Gymnich) govorio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i najavio da će središnja tema biti dalekometno topničko streljivo i da Kijevu treba veća potpora za obranu od ruske invazije.

“Dmitro Kuleba nam je pojasnio situaciju na terenu. U području Bahmuta na istoku zemlje u epicentru borbi s ruskim snagama Ukrajina dnevno treba oko 1000 topničkih granata dnevno (…) što dovoljno govori o intenzitetu borbi”, komentirao je šef europske diplomacije.

Upitan na koji bi način EU mogao ubrzati opskrbu, Borrell je odgovorio da zemlje članice moraju posegnuti u vlastite zalihe i prevladati logističke izazove.



U ožujku su ministri EU-a odobrili plan vrijedan najmanje 2 milijarde eura da bi se na 12 mjeseci Ukrajina opskrbila s milijun komada artiljerijskog streljiva i projektilima.

Plan bi se trebao temeljiti na opskrbi Ukrajine streljivom iz zaliha zemalja članica EU-a i na objedinjenim novim narudžbama.

Ukrajini posebno treba dalekometno streljivo “jer Rusi bombardiraju iz velike udaljenosti”, rekao je Borrell i dodao da “Ukrajinci moraju moći dosegnuti jednak domet.”

Njemačka je u subotu najavila slanje vojne pomoći u vrijednosti od 2,7 milijardi eura, što je najveći paket Ukrajini od ruske početka ruske invazije. Obećala je i da će nastaviti pružati potporu Ukrajincima.

Borrell je pozdravio vijest o vrijednoj njemačkoj vojnoj pomoći te je istaknuo da bi “trebalo ubrzati isporuke i obnoviti vlastite zalihe”.

“Ne pružimo li pomoć Ukrajini, ona se neće moći braniti”, rekao je. “Egzistencija neovisne i suverene zemlje dovedena je u pitanje zbog rata koji je počela Rusija”.

Komentari