Borrell optužio Kurtija da nije spreman na kompromis: Nažalost, danas nije bilo moguće premostiti razlike

Foto: Guliver image

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell optužio je u četvrtak kosovskog premijera Albina Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Borrell je nakon novog kruga dijaloga o normalizaciji odnosa na najvišoj političkoj razini rekao da je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Albinu Kurtiju predstavio kompromisni prijedlog o provedbi sporazuma o putu prema normalizaciji odnosa i aneksa u njegovoj provedbi iz veljače i ožujka ove godine.

Borrell je rekao da je kosovska strana željela najprije da se krene “s političkim aspektima” normalizacije, što znači “formaliziranjem de facto priznanja kao prvog koraka”. S druge strane, Srbija je inzistirala da se najprije krene s uspostavom zajednice općina sa srpskom većinom, što je obveza koju su obje strane potpisale još 2013.

“Mi smo stoga predložili ono što danas vidimo kao jedini kompromis – da se krene u postupak u kojem bi ta dva procesa išla paralelno. Nažalost, premijer Kurti nije bio spreman krenuti naprijed i započeti vjerodostojan proces uspostave Zajednice općina sa srpskom većinom, a predsjednik Vučić je prihvatio prijedlog EU-a za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa”, rekao je Borrell.



Šef europske diplomacije rekao je da kompromisni prijedlog EU-a podržava i “šira međunarodna zajednica, uključujući i Sjedinjene Države”.

“Nažalost, danas nije bilo moguće premostiti razlike”, kazao je Borrell.

Dodao je da će sada izvijestiti 27 država članica EU-a o izostanku napretka u smanjivanju napetosti na sjeveru Kosova.

Govoreći o ponavljanju izbora u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, Borrell je rekao da bi najbrži put bio da četiri gradonačelnika, Albanca, koji su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotirali, dadu ostavke.

Druga je mogućnost da 20 posto birača potpiše zahtjev za opozivom gradonačelnika, “ali to je dugačak i nesiguran put”, kaže Borrell.

Istaknuo je da kosovski Srbi moraju biti konstruktivni i bezuvjetno sudjelovati u izbornom procesu. “Oni moraju sudjelovati. Pozdravljam uvjeravanja koja sam u tom pogledu dobio od predsjednika Vučića”, rekao je Borrell.

 

Komentari