Borrell traži da se prekine rat u Gazi: ‘Europa podržava rješenje dviju država’

Foto: Facebook

Šef europske diplomacije Josep Borrell izjavio je u nedjelju da neke europske države “igraju svoju igru” u Gazi, što slabi geopolitičku važnost Europske unije.

– Europa podržava rješenje dviju država, ali kao u Ukrajini moramo biti ujedinjeniji ako želimo igrati značajnu geopolitičku ulogu. Neke države članice žele igrati svoju igru, rekao je Borrell ne navodeći na koje zemlje misli.

Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, rekao je da treba tražiti sveobuhvatno rješenje, ne samo za Gazu nego i za Zapadnu obalu.

– Moramo prekinut rat u Gazi, ali nitko puno ne priča o Zapadnoj obali, a to je stvarna prepreka rješenju o dvije države. Zapadna obala kuha i mogli bi se naći na rubu veće eksplozije, upozorio je.



Foto: Pixabay

I dok je većina međunarodne pozornosti usmjerena na prekogranični napad Hamasa i posljednično izraelski rat u Gazi, europske dužnosnike brine i povećano nasilje prema Palestincima na Zapadnoj obali. SAD i još neke zemlje već su nametnule sankcije nekolicini naseljenika koje drže odgovornima.

‘EU treba vojno i financijski nastaviti pomagati Kijevu’

Govoreći o Ukrajini, Borrell smatra da treba vojno i financijski nastaviti pomagati Kijevu, uključujući davanjem sigurnosnih jamstava od kojih je najvažnije članstvo u EU-u.

Foto: Twitter

– Moramo se pripremiti i za dugi period napetosti s Rusijom… Pred nama je ruski problem, rekao je Borrell i dodao da europske zemlje trebaju imati više scenarija uzimajući u obzir i mogući smanjeni angažman SAD-a.

Komentari