Borrell traži oslobađanje Navaljnog, Lavrov kaže da je EU nepouzdan partner

Twitter

Visoki predstavnik EU-a, koji je pozvao ruske vlasti da oslobode Alekseja Navaljnog, rekao je u petak u Moskvi da su odnosi Unije i Rusije zadnjih godina obilježeni velikim razlikama i nedostatkom povjerenja, a ruski šef diplomacije komentirao je da je EU nepouzdan partner.

Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, sastao se u petak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i zatražio od Moskve da oslobodi oštrog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Navaljni je prošli tjedan zatvoren na gotovo tri godine zatvore zbog kršenja uvjetne kazne, u slučaju koji je Zapad osudio i koji je potaknuo razgovore o sankcijama.

“Prenio sam ministru Lavrovu našu duboku zabrinutost i naš poziv na njegovo oslobađanje te na pokretanje istage njegova trovanja”, rekao je Borrell na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Lavrovom.



Osvrnuo se i na odnose Rusije i Europske unije.

“Zadnjih godina naš je odnos obilježen temeljnim razlikama i nedostatkom povjerenja”, istaknuo je.

Lavrov je kazao da Rusija smatra EU “nepouzdanim partnerom”. Istaknuo je da se EU sve više ponaša poput SAD-a i nameće jednostrana ograničenja zemljama.

“Za Rusiju, EU je nepouzdan partner.”

Lavrov je komentirao mogućnost da EU uvede nove sankcije Rusiji zbog tretiranja Navaljnog.

Po njegovim riječima, sankcije su unutarnja stvar EU-a.

Lavrov je upozorio nakon razgovora s najvišim diplomatom Europske unije da bi svako daljnje pogoršanje veza između Bruxellesa i Moskve moglo imati nepredvidive posljedice.

Unatoč bliskim trgovinskim vezama i energetskoj međuovisnosti, politički odnosi Rusije s Europskom unijom pogoršali su se nakon aneksije Krima od Ukrajine 2014. godine.

Komentari