BRDO BRIJUNI Iz zajedničke kompromisne izjave ispale izjave o nepromjenjivosti granica

Zajednička “Deklaracija Brdo” ne spominje pitanje nepromjenjivosti postojećih granica, o čemu je proteklog tjedna, pripremajući skup, u Prištini, a onda u Beogradu s domaćinima razgovarao slovenski predsjednik.

Sudionici godišnjeg sastanka na vrhu čelnika zemalja zapadnog Balkana u sklopu Procesa Brdo-Brijuni prihvatili su u ponedjeljak na Brdu kod Kranja zajedničku izjavu iz koje je na kraju izostavljeno pitanje priznavanja postojećih granica, koje je stajalo u predloženom tekstu.

Sudionici sastanka prihvatili su nakon nekoliko sati izjavu u kojoj pozivaju Europsku komisiju i zemlje članice Unije da aspirantice tretiraju iz geostrateških razloga “kao cjelinu” i ubrzaju njihov pristupni proces, osvježenom strategijom primanja “u paketu”, uz obvezu da kandidatkinje što više ustraju na reformskim procesima.

Pri tome je najspornije bilo nastojanje da se u izjavi spomene priznavanje postojećih granica, što je na kraju ispalo iz predloženog teksta koji su i slovenski predsjednik Borut Pahor, domaćin skupa, i hrvatski predsjednik Zoran Milanović nazvali “kompromisom”.



Zajednička “Deklaracija Brdo” tako, prema neslužbenom tekstu na engleskom jeziku koji je nakon skupa podijeljen novinarima, ne spominje pitanje nepromjenjivosti postojećih granica, o čemu je proteklog tjedna, pripremajući skup, u Prištini, a onda u Beogradu s domaćinima razgovarao slovenski predsjednik.

‘Licemjerje Zapada’

Tada je Vučić nakon susreta s Pahorom govorio o “licemjerju Zapada” koji, po njegovim riječima, u nekim situacijama govori o nepromjenjivosti granica, ne vodeći računa o događajima iz 90-ih godina i o tome da je Kosovo po srbijanskom ustavu dio Srbije.

Rekao je da je Pahoru predložio amandman na prijedlog izjave o nepromjenjivosti granica, prema kojoj bi se to odnosilo samo na države u skladu s poveljom UN-a i one koje su šire međunarodno priznate, a ne na Kosovo koje nije priznato kao članica UN-a.

Kosovu nisu priznale ni neke članice EU-a: Cipar, Grčka, Rumunjska, Španjolska i Slovačka.

Pahor je na konferenciji za novinare s hrvatskim predsjednikom Milanovićem naveo kako se radi o “kompromisnom” tekstu izjave s kojom su se na kraju svi složili, premda je, po njegovim riječima, tijekom rasprave o tome bilo “mnogo razlika i razmimoilaženja”.

“Na kraju smo ipak došli do vrlo snažnih poruka koje su važne za ljude u regiji i za lidere Europske unije”, kazao je Pahor.

Milanović je kazao da se tekst usklađivao kako bi se pomirila stajališta koja dijele Srbiju i Kosovo i da su tonovi neslaganja postojali između srbijanskog predsjednika Vučića i kosovske predsjednice Vjose Osmani.

Vučić je u ponedjeljak skup na Brdu kod Kranja napustio nešto prije njegova završetka, zbog odlaska u Bruxelles, rekavši da je Srbija prihvatila predložene kompromisne zaključke, odnosno izjavu u kojoj se pitanje granica ne spominje.

“Najvažnije je da postoji konsenzus da se cijela regija nalazi na europskom putu i da to trebamo raditi zajednički”, kazao je Vučić u posebnoj izjavi novinarima prije odlaska s Brda u Bruxelles.

Dodao je kako je sastanak čelnika u regiji pokazao i mnogo razlika, te da o “ključnom pitanju” granica nije bilo konsenzusa.

Srbija se uvijek zalagala za nepromjenjivost granica koje priznaje UN!

Srbija se, rekao je, “uvijek zalagala za nepromjenjivost granica koje priznaje UN kao univerzalno tijelo, a ne da se prema granicama ponaša onako kako koja zemlja želi, po sistemu: jednom se može mijenjati, a jednom ne”.

Usvojena deklaracija spominje i potrebu trajnog pomirenja i stabilnosti u regiji, rješenje pitanja nestalih i poziva EU na viznu liberalizaciju prema regiji, kao najučinkovitijem “alatu” za njihovu transformaciju prema budućem članstvu.

Na sastanku u povodu desete godišnjice inicijative, posvećene približavanju država nečlanica Europskoj uniji, jačanju suradnje i dijaloga u okviru europskog pristupnog procesa, bili su čelnici svih država članica inicijative, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i sva trojica članova predsjedništva BiH.

 

Komentari