Britanski medij objavio da je poznata političarka kandidatkinja za novu glavnu tajnicu NATO-a, ne spominju Kolindu

Foto: Freepik

Britanski tabloid The Sun kasno u petak objavio je da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kandidatkinja za novu glavnu tajnicu NATO saveza.

Britanski medij, pozivajući se na diplomatske izvore, piše kako je dio članica NATO-a predložilo Njemicu za preuzimanje vodstva u listopadu ove godine, nakon što odstupi Norvežanin Jens Stoltenberg.

Očekuje se da će on tada napustiti tu funkciju nakon devet godina. Predsjednici Europske komisije mandat istječe tek iduće godine. Tabloid piše kako bi Von der Leyen čekala teška borba jer bi se Velika Britanija usprotivila njezinoj kandidaturi, smatrajući da je loše vodila oružane snage dok je bila njemačka ministrica obrane.

Ne spominju Kolindu Grabar-Kitarović
Njemački Welt am Sonntag pisao je da su među kandidatima i aktualni britanski ministar obrane Ben Wallace i španjolski premijer Pedro Sanchez. Sun navodi i aktualnog britanskog premijera Rishija Sunaka, a kao kandidatkinje se spominju i estonska premijerka Kaja Kallas te kanadska ministrica financija Chrystia Freeland.The Sun ne spominje bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koju je dio medija ranije također navodio kao kandidatkinju za čelo Sjevernoatlantskog saveza.

 

Komentari