Britanski premijer smijenio predsjednika Konzervativne stranke Zahawija zbog porezne afere

Foto: Guliver Image

Britanski premijer Rishi Sunak smijenio je u nedjelju predsjednika Konzervativne stranke Nadhima Zahawija nakon što je istraga o njegovim poreznim poslovima otkrila ozbiljno kršenje ministarskog kodeksa.

Sunak je bio naložio neovisnom savjetniku da istraži Zahawijeve porezne poslove. Zahawi je kratko bio ministar financija tijekom političkih previranja u Britaniji prošle godine.

Zahawi je rekao da su britanske porezne vlasti zaključile da je bio “neoprezan” sa svojim prijavama, ali da nije namjerno pogriješio kako bi platio manji porez.

“Nakon završetka istrage neovisnog savjetnika, čije je rezultate podijelio s nama obojicom, jasno je da je došlo do ozbiljnog kršenja ministarskog kodeksa”, poručio je Sunak u pismu Zahawiju u kojem ga obavještava o svojoj odluci da ga smjeni.



Nezavisni savjetnik Laurie Magnus otkrio je da je Zahawi obmanjivao javnost kada je rekao da su napisi prošlog srpnja o njegovim poreznim poslovima “očigledno ocrnjujući”.

U Magnusovom izvješću na 4 stranice u kojemu se u detalje navode pojedinosti Zahawijevog poreznog slučaja, kaže se da je on pokazao “nedovoljno poštovanje prema općim načelima ministarskog kodeksa”, među kojima se nalaze načela da “bude pošten, otvoren i uzoran vođa svojim vlastitim ponašanjem.”

“Ponašanje Zahawija kao ministra srozalo se ispod visokih standarda koje, kao premijer, s pravom očekujete od onih koji služe u vašoj vladi”, rekao je Magnus.

Komentari