CDU izabrao Friedricha Merza za šefa stranke

Njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU) izabrala je Friedricha Merza za šefa te stranke desnog centra, umjesto Armina Lascheta, a to će vjerojatno označiti skretanje stranke udesno.

Friedrich Merz osigurao je potrebnu apsolutnu većinu na izborima na kojima su mu protukandidati bili Helge Braun i Norbert Roettgen.

Dobio je više od 50 posto glasova, objavila je stranka u petak u Berlinu, što znači da drugi krug nije potreban.

 



Armin Laschet podnio je ostavku nakon što je CDU, koji je u posljednjih 16 godina bio dominantna snaga u nizu koalicija na čelu s bivšom kancelarkom Angelom Merkel, loše prošao na rujanskim izborima.

CDU, koji je vladao njemačkom politikom od Drugoga svjetskog rata, sada je u oporbi, a vlast je preuzela koalicija socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Slobodnih demokrata.

 

Povratak CDU-a konzervativnom profilu

 

Izbor Friedricha Merza tumači se kao povratak CDU-a konzervativnom profilu, kojeg je stranka imala prije ere bivše Angele Merkel, koja je stupila na čelo stranke 2000. i koja je, po mišljenju velikog dijela stranke, CDU previše odvela u liberalne vode.

 

Taj raskol se posebice iskristalizirao tijekom izbjegličke krize 2015., kada je Merkel dopustila nekontrolirani dolazak preko milijun arapskih izbjeglica u zemlju.

 

Merz, koji se nalazio u otvorenom sukobu s Angelom Merkel i zbog koje se 2002. povukao s mjesta predsjednika demokršćanskog zastupničkog kluba, nikada nije skrivao svoje neslaganje s lijevo orijentiranim pravcem kojim je CDU krenuo nakon dolaska Merkel na čelo stranke.

 

Merz i prema drugim liberalnim pitanjima, poput uloge homoseksualaca, često polarizira mišljenja pa i unutar vlastite stranke. Prošle godine je tako izazvao reakcije nakon što je rekao kako ne može zamisliti da na kancelarsku poziciju dođe osoba homoseksualne orijentacije, i to u trenutku kada se raspravljalo o kancelarskom kandidatu Unije i kada je među potencijalnim kandidatima bio tadašnji ministar zdravstva i deklarirani homoseksualac Jens Spahn.

 

U prošlosti je Merz bio među zastupnicima CDU-a koji su u Bundestagu glasali protiv nekih zakonskih promjena, poput kažnjavanja silovanja u braku.

Kritičari Merzu, koji spada među najbogatije njemačke političare i običava na sastanke dolaziti privatnim zrakoplovom, predbacuju i angažman u multinacionalnom investicijskom fondu Blackrock gdje je, kako navode, svoje političke veze u velikoj mjeri koristio za lobiranje.

 

Unatoč godišnjim primanjima od najmanje milijun eura, Merz se u jednom intervjuu izjasnio kao pripadnik višeg srednjeg staleža.

 

Smatra se da bi CDU s Merzom na čelu mogao demokršćanima vratiti dio konzervativnih birača koji su se zbog liberalne i prije svega izbjegličke politike Angele Merkel okrenuli desno-populističkoj Alternativi za Njemačku.

 

Markus Soeder, predsjednik sestrinske stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU) čestitao je Merzu na pobjedi i najavio uspješnu suradnju.

 

Soeder nije skrivao svoje otvoreno neslaganje s dosadašnjim predsjednikom CDU-a Arminom Laschetom zbog kojeg je, po mišljenju mnogih unutar stranke, Unija CDU/CSU i izgubila parlamentarne izbore ove jeseni, nakon čega je formirana vlada socijaldemokrata, zelenih i liberala na čelu s novim kancelarom Olafom Scholzom, koji je na tom mjestu zamijenio Angelu Merkel.

Komentari