Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong Un u emotivnom govoru se ispričao svojim građanima

screenshot

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un promatrao je desetke tisuća plesača, gimnastičara i drugih izvođača na velikoj proslavi u nedjelju u povodu 75. obljetnice osnutka vladajuće Radničke stranke. Stranački list Rodong Sinmun u ponedjeljak je objavio fotografiju na kojoj Kim uz glavne pomoćnike stoji za svečanim dugačkim  stolom te maše publici.

Državna televizija KCNA rekla je da je Kima dočekalo glasno klicanje dok je ulazio u nedjelju na “Veliku masovnu gimnastičko-umjetničku izvedbu ‘Veliko vodstvo’ “.

No, više od klicanja pamtit će Kimov emotivni govor, zasigurno bez presedana u njegovoj dosadašnjoj vladavini. Kim je u govoru zahvalio vojnicima na velikoj žrtvi koji podnose za državu, ali se također ispričao građanima Sjeverne Koreje zašto što nije uspio poboljšati njihov život.

U video snimci državne televizije KCNA činilo se da je lider Sjeverne Koreje na moment čak i progutao knedlu u grlu i zaplakao, piše Reuters.



Kim je poručio da je zahvalan na činjenici da se ni jedan državljanin ili državljanka Sjeverne Koreje nije zarazio/a koronavirusom (u što mnogi sumnjaju), ali je potom dodao da su anti-korona mjere, međunarodne sankcije i nekoliko uzastopnih tajfuna spriječili vlast da ispuni svoje obećanje o poboljšanju životnih uvjeta i standarda za svoje građane.

“Moji napori i iskrenost nisu bili dovoljni da uklone teškoće s kojima se ljudi susreću u svojim životima. No, naši su građani uvijek apsolutno vjerovali u mene i podržavali moje izbore i ustrajnost, na svim poljima”, poručio je Kim.

Sjeverna Koreja je zbog pandemije oštro nastradala – naime, trgovina s njihovim ključnim partnerom, Kinom, se snažno smanjila. UN je pak poručio da gotovo 40 posto stanovništva pati od nestašice hrane, što su ljetne poplave i tajfuni dodatno pogoršali.

Usprkos nedaćama, Sjeverna Koreja održala je Masovne igre – velike predstave u kojima sudjeluju deseci tisuća plesača, gimnastičara te pjevača koji izvode poznate propagandne teme.

Nacionalna zastava Sjeverne Koreje i zastava Radničke stranke u nedjelju su podignute uz domoljubnu glazbu, uključujući “Radnička stranka je naš vodič” i “Duž puta socijalizma”, izvijestila je KCNA.

Kim i njegova službena pratnja nisu bili nosili maske na fotografiji objavljenoj u Rodong Sinmunu, za razliku od mnoštva gledatelja na velikom stadionu.

Komentari