Charles Michel pozvao kineskog predsjednika da iskoristi utjecaj: Pritisnite Rusiju da završi rat

Twitter

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel danas je pozvao kineskog predsjednika Xija Jinpinga da iskoristi svoj utjecaj na Rusiji kako bi završio rat u Ukrajini. Michel je danas u Pekingu razgovarao sa Xijem. Radilo se o prvom sastanku licem u lice između čelnika te institucije EU-a i kineskog lidera od početka pandemije.

U razgovoru s novinarima, Michel je rekao da je tri sata razgovarao s kineskim predsjednikom, pri čemu su “puno vremena” proveli raspravljajući o situaciji u Ukrajini. Šef Europskog vijeća kaže da je pozvao Xija da iskoristi utjecaj Kine kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i uvjeri Rusiju da prihvati pravila međunarodnog prava, prenosi Index.hr

“Xi je rekao da su ruske nuklearne prijetnje neprihvatljive”
“Predsjednik Xi je vrlo jasno dao do znanja da Kina ne šalje nikakvo oružje Rusiji”, rekao je Michel, dodajući kako je Xi također rekao da ruske “nuklearne prijetnje nisu prihvatljive i nisu odgovorne”.

“Iskreno se nadam da će međunarodna zajednica, uključujući Kinu, iskoristiti sve moguće alate i instrumente kako bi se uvjerila Kremlj i Rusiu da okonča rat i poštuje teritorijalni integritet Ukrajine”, rekao je Michel. Sličnu poruku Xiju je prošlog mjeseca poslao i njemački kancelar Olaf Scholz.



 

Komentari