Čović: Konstitutivnost stoji u Ustavu i Daytonu, rezolucija manje važna

Dragan Čović/Davor Puklavec/PIXSELL

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH te najbrojnije hrvatske stranke (HDZ BiH) izjavio je kako je nevažno što europska Rezolucija o BiH ne spominje konstitutivnost naroda budući da se ono spominje u Ustavu BiH odnosno Daytonskom sporazumu.

“Daytonska BiH, Aneks 4, jasno govori o ustavnoj ulozi konstitutivnih naroda. Je li netko sada naglasio konstitutivnost ili ne, to je pitanje drugog reda kada je riječ o meni”, izjavio je u Sarajevu.

Podsjetimo, prošli tjedan Europski parlament je prihvatio Rezoluciju o BiH te pritom nisu prošli amandmani Europskih pučana i Hrvatske kojima bi se u Rezoluciji spomenuli konstitutivni narodi. Protiv amandmana glasali su zastupnici socijalista, liberala i zelenih, dok glasovi hrvatskih europarlamentaca, europskih pučana i konzervativaca nisu bile dovoljne za njihovo usvajanje.

Čović tvrdi kako je položaj konstitutivnih naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba definiran ustavom zemlje, što je potvrdio Ustavni sud odlukama o konstitutivnosti iz 2000. te presudi iz 2016. u predmetu Bože Ljubića o legitimnom političkom predstavljanju bez preglasavanja brojnijih naroda.



Najavio je i nastavak razgovara o izmjenama Izbornog zakona s predsjednikom SDA, Bakirom Izetbegovićem prema sporazumu koji su potpisali prije godinu dana posredovanjem stranih diplomata i organizacija. Sporazumom se obvezuju na izmjene izbornog zakonodavstva koje se tiču načina biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda te Predsjedništvo BiH.

Napredak u pregovorima do sada nije postignut, a izmjena izbornog zakona jedan je od ključnih uvjeta zastjecanje kandidacijskog statusa zemlje pristupnice Europskoj uniji.

Komentari