Čovjek koji Hrvatima baš i nije omiljen uložio ogromne novce u propalestinske prosvjede

Foto: Guliver

Kada se spomene ime Georgea Soroša dosta Hrvata bude skeptično prema onom što on radi s obzirom na to da su u vezi ovog tajkuna i poznatog svjetskog moćnika često kružile razne priče i spekulacije pa i teorije (zavjere).

Da Hrvati nisu toliko u krivu po pitanju tih “teorija zavjere” dokazuje činjenica da Soros i njegovi suradnici plaćaju prosvjednike koji potiču eksploziju radikalnih antiizraelskih prosvjeda na sveučilištima diljem Sjedinjenih Država.

Početak je to velike analize The New York Posta o propalestinskim prosvjedima koji danima traju u Americi. Prosvjedi, koji su započeli kada su studenti zauzeli dvorište kolumbijskog sveučilišta Morningside prošlog tjedna, proširili su se diljem zemlje.

Foto: Guliver

Svugdje ista špranca

Po špranci na ovom sveučilištu diljem Sjedinjenih Država postavljeni šatori na sveučilištima kao što su Harvard, Yale, Berkeley u Kaliforniji, Ohio State University i Emory u Georgiji – sve ih organizira od Soroša financirani Students for Justice in Palestine (SJP) – a na nekima od prosvjeda studenti su se opako sukobili s policijom.



Na tri sveučilišta prosvjede potiču plaćeni prosvjednici koji su uvezani sa Sorošom i financirane skupine pod nazivom US Campaign for Palestinian Rights (USCPR).

USCPR daje oko 7.800 dolara za svoje pristaše čije aktivnosti su usmjerene prema zajednici i između 2.880 i 3.660 dolara za svoje suradnike na sveučilištima, za što provode osam sati tjedno organizirajući “kampanje vođene od palestinskih organizacija.” Oni su obučavani da izazovu ustanak i revoluciju, piše spomenuti medij.

Radikalna skupina primila je barem 300.000 dolara od Soroševe fondacije Otvoreno Društvo od 2017. godine, a također je dobila 355.000 dolara od druge tajkunske obitelji –Rockefeller Brothers Fund od 2019. godine.

Troje važnih suradnika

List piše da postoje tri suradnika koji su važne figure u nacionalnom pokretu prosvjeda. Nidaa Lafi, bivša predsjednica Sveučilišta u Teksasu Students for Justice in Palestine, bila je u srijedu na kampu UT Dallas i držača govor u kojem zahtjeva kraj rata u Gazi.

Lafi, bivša stažistica kod preminule demokratske kongresnice Eddie Bernice Johnson, diplomirala je prošle godine s diplomom iz globalnog poslovanja i sada je studentica prava na Southern Medthodist University u Dallasu.

U siječnju je bila uhićena jer je blokirala rutu motocikala predsjednika Bidena nakon što je stigao u Dallas na sprovod Johnson.

Na Yaleu, “fellow” USCPR-a Craig Birckhead-Morton uhićen je u ponedjeljak i optužen za neovlašteni ulazak kada je grana SJP-a, Yalies4Palestine, okupirala Beinecke Plaza škole, izvijestio je Yale Daily News.

Birckhead-Morton, također bivši stažist demokrata, predstavnik iz Marylenda Johna Sarbanesa, izašao je iz pritvora kako bi se obratio prosvjednicima koji su blokirali promet u New Havenu.

Upala dekanu na večeru

Najpoznatija od ‘plaćenica’ je Malak Afaneh s Berkeleya, dopredsjednica studentske organizacije Berkeley Law Students for Justice in Palestine. Ona je ovog tjedna više puta govorila na antiizraelskom prosvjedu na kampusu – koji je uslijedio nakon što je prvo postala poznata kada je upala na večeru kod dekana pravnog fakulteta kako bi uzvikivala propalestinske i antiizraelske slogane, a zatim optužila dekanovu suprugu za napad kada je zamoljena da ode.

Novac od Sorosa i njegovih partnera bio je ključan za prosvjede na kolumbijskom sveučilištu koji su potaknuli nacionalne prosvjede po uzoru na taj.

Tri skupine postavile su “grad šatora” u dvorištu sveučilišta prošle srijede: Students for Justice in Palestine (SJP), Jewish Voice for Peace (JVP) i Within Our Lifetime.

Na “Gaza Solidarity Encampment“, studenti spavaju u šatorima koji su očito naručeni od nekud, jedu dostavljenu pizzu i piju kavu iz Dunkina, a omogućeni su im i sendviči koji, kako piše New York Post, koštaju 12,50 dolara iz Pret a Mangera, tortilje s čipsom i piletinom s roštilja koja košta desetak dolara.

Analiza objavljena u The Postu pokazuje da su sve tri organizacije dobile novac od grupa povezanih sa Sorošom, a plaćala ih je i Rockefellerova fondacija.

Netanyahu mrtav hladan otpilio britanskog šefa diplomacije: ‘O odgovoru ćemo sami odlučiti’

Komentari