Crnjac: Boli činjenicu briga kako se osjećaju probošnjačke stranke i strančice

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja gotovo sve stranke s hrvatskim predznakom u BiH, reagirao je oštro jučer pruživši potporu narodu Francuske i borbi protiv islamskog terorizma.

U priopćenju je HNS BiH naveo i kako se s takvim terorizmom susreo hrvatski narod u BiH tijekom proteklog rata, odnosno hrvatsko-muslimanskog sukoba gdje su se na strani bošnjačke Armije RBiH borili i strani borci iz arapskih zemalja – mudžahedini. U Bosni je aktivan bio i odred El-mudžahid koji je bio posebno brutalan, a djelovao je u zlokobodnoj Sedmoj postrojbi Armije RBiH.

“Narodu Francuske, a posebno obiteljima žrtava ovog terorističkog čina, Hrvatski narodni sabor izražava najdublju sućut i istinski žalimo zbog toga što im je islamski terorizam oduzeo najmilije. Naše suosjećanje je tim veće posebno zbog toga što smo tijekom i nakon rata u Bosni i Hercegovini i sami doživjeli i osjetili posljedice islamskog terorizma”, stoji u priopćenju iz Hrvatskog narodnog sabora.

Dodali su i da “Kao krovna politička institucija Hrvata u BiH, HNS BiH pruža punu potporu predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu u borbi protiv islamskog terorizma”.



Nije dugo trebalo čekati na reakcije s bošnjačke strane. Prva je reagirala Izetbegovićeva SDA.

SDA je kazala kako su cinični pokušaji ono što radi HDZ pri tom ne spomenuvši niti jedan protuargument zašto.

“U vezi sa ciničnim pokušajem HNS-a da rat u BiH reinterpretira kao borbu protiv ‘islamskog terorizma i ekstremizma’, podsjećamo na činjenice utvrđene haškim presudama da su npr. neposredno uoči masakra u Ahmićima upravo iz lokalnog HDZ-a stigle poruke o potrebi borbe protiv ‘islamskih fundamentalista’, te da su i Džokeri, zločinačka jedinica koja je izvršila pokolj 116 civila u Ahmićima, bili službeno definirani kao ‘antiteroristička jedinica'”, navodi se u priopćenju SDA.

Reagirala je Komšićeva Demokratska fronta optuživši HNS za priopćenje. Naveli su kako HDZ BiH naziva dio bh. građana teroristima iako to nije točno.

“Demokratska fronta i Građanski savez smatraju da je nevladina organizacija za rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, tzv. HNS zloupotrebom terorističkog čina koji se desogodio io u Francuskoj, izrazila najiskrenija uvjerenja Dragana Čovića o onim građanima Bosne i Hercegovine koje medijski i politički krugovi HDZ-a bez imalo ustručavanja nazivaju teroristima”, navodi se u priopćenju DF-a i GDS-a.

Novinar i politički komentator Ivan Crnjac u činu HNS-a ne vidi provokaciju dodajući da je to bio običan izraz suosjećanja sa žrtvama.

“HNS je često puta ustaljena organizacija, ne djeluje pravovremeno, ali nekada znaju i iznenaditi jasnim i preciznim stavom. Ništa sporno nema u tomu što je HNS podržao Francusku. Nervozne reakcije na izjave kako su Hrvati djelomično proživjeli najizravnije oblike islamističkog terorizma pokazuju da među bošnjačkim političkim strankama vlada panika kada se pokrene to pitanje jer su i neki njihovi akteri sami bili dio tog terorizma”, kazao je za Otvoreno.hr Ivan Crnjac.

Dodao je kako su o tomu govorili i sami bošnjački političari poput Fahrudina Radončića.

“Sam Radončić, koji je predsjednik stranke koja je dominantno bošnjačka stranka, svojevremeno je optužio Šefika Džaferovića za ‘šurovanje’ s teroristima. Činjenice su takve, to što one ne odgovaraju probošnjačkim strankama i strančicama, drugi je par rukava, da parafraziram jednog modernog mislioca, boli činjenicu briga kako se vi osjećate”, kazao je ovaj politički komentator.

Komentari