Crnjac: U cijeloj BiH došlo je do promjena. To nisu tektonske, ali su važne promjene

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini donijeli su promjene na političkoj pozornici u toj zemlji, a najvažnije su činjenica da su dvije od tri vladajuće stranke s nacionalnim predznakom izgubile nadzor nad velikim gradovima poput Sarajeva i Banje Luke.

Rezultate lokalnih izbora za portal Otvoreno komentirao je Ivan Crnjac, novinar i politički komentator.

Podsjećamo kako je u turobnom ozračju u stranačkoj središnjici Izetbegović priznao poraz svoje stranke u utrci za načelničke pozicije u tri od četiri općine koje čine grad Sarajevo, a oporbena koalicija koju čine SDP BiH, Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP) preuzela je vlast u još nekim općinama Sarajevske županije koje su slovile za neosvojive utvrde SDA.

U cijeloj BiH došlo do promjena

“U cijeloj BiH došlo je do promjena. To nisu tektonske ali su važne promjene”, rekao je u nedjelju kasno navečer u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.



Crnjac je za Otvoreno potvrdio kako su Bakiru Izetbegoviću i njegovoj stranci SDA račune pomrsili ekipa iz Narod i pravda i još nekoliko stranaka sravnivši SDA s crnom zemljom u većini važnih jedinica lokalne samouprave gdje je SDA bila suverena.

Podsjetimo, Crnjac je u ranije danim izjavama uočo lokalnih izbora za naš portal predvidio kako će na izborima biti nekoliko iznenađenja. 

“Kod Hrvata nije bilo iznenađenja izuzvev lavovskih pobjeda HDZ-a u nekoliko mješovitih općina u središnjoj Bosni poput Novog Travnika, Viteza i Žepča gdje su malo veće startne šanse ipak imale bošnjačke stranke”, rekao je Crnjac.

Dodaje kako poraz HDZ-a BiH u Tomislavgradu nije iznenađenje.

“Prije pola godine u toj općini vladajući HDZ BiH otisnuo na svoj put nakon sukoba sa središnjicom, osnovao svoju stranku i s tom istom ekipom sada na izborima pomeo dojučerašnje kolege”, rekao je Crnjac.

Dodikov poraz u Banja Luci

Milorad Dodik je potvrdivši nevoljko poraz u Banjoj Luci kazao kako to za njega “nije mali udarac”, a Banjolučanima je zamjerio da “nisu bili fer” prema njegovom kandidatu za gradonačelnika Igoru Radojičiću lamentirajući nad tim koliko su SNSD i on osobno uložili u taj grad.

Crnjac pak kaže kako je Dodikov poraz u Banja Luci ogromno iznenađenje koja je bila ‘njegova’ od rata.

“Etabliranog i umjerenog političara Igora Radojičića je pobijedio Draško Stanivuković koji je svojevrstan hibrid mladog populista, tzv. narodski političar i neka kombinacija Sinčića i Pernara dok su žarili hrvatskom političkom scenom”, rekao je Ivan Crnjac za Otvoreno.

Komentari