DAN ODLUKE U TURSKOJ! Građani su na biralištima: Erdogan protivnika optužio da ih želi predati ‘zapadnim lihvarima’

Unsplash

U Turskoj će danas biti održani opći izbori na kojima će državljani ove zemlje birati novi saziv parlamenta, ali i predsjednika koji bi trebao dobiti petogodišnji mandat.

Izbornu kampanju u ovoj državi obilježila je intenzivna rasprava između dužnosnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) i oporbe.

Tijekom kampanje padale su međusobne optužbe i obračuni s uvredama na osobnoj razini. Kada je riječ o izborima za predsjednika, u borbi za tu poziciju nalaze se aktualni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan (AKP) i predstavnik ujedinjene opozicije i predsjednik Republikanske narodne stranke Kemal Kilicdaroglu (CHP).

Erdogan: Kilicdaroglu nas želi predati u ruke ‘zapadnim lihvarima’

Erdogan je u kampanji optužio oporbenog protukandidata za suradnju s teroristima te da Tursku želi predati u ruke MMF-u i ‘zapadnim lihvarima’.



“Nećemo moliti za novac od kamatara u Londonu kao što je to učinio gospodin Kemal. Nećemo ponovo predati našu ekonomiju Međunarodnom monetarnom fondu. Uveli smo najveće investicije u našu zemlju i realizirali projekte u svakoj od 81 pokrajine. Oslobodili smo se političke nestabilnosti, državnih udara, kriza i tutorstva. Nikada se nismo povinovali politici prepreka s kojom smo se suočavali. Nikada nismo podlegli politici sabotaža s kojima smo se suočavali. Kemal Kilicdaroglu može razgovarati s lihvarima u Londonu kada god poželi, ali će izgubiti ove izbore”, rekao je Erdogan na jednom od skupova.

Oporbeni kandidat: Mladi žele demokraciju, a ne da policija kuca na vrata

S druge strane, Kemal Kilicdaroglu bit će predstavnik šest oporbenih stranaka koje su se uoči izbora ujedinile u borbi protiv Erdogana i njegove stranke.

Kilicdaroglu je u izbornom programu veliku pažnju posvetio mladima, ali i etničkim skupinama. Rekao je da mladi žele demokraciju, a ne politiku zbog koje će im policija ujutro kucati na vrata jer su nešto napisali na Twitteru.

Uz izbore za predsjednika Turske, državljani ove zemlje birat će i novi saziv parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine koja broji 600 zastupnika. Za izbore su se ukupno registrirale 24 stranke, a sudjeluje i velik broj neovisnih kandidata.

Preliminarni rezultati u 20 sati, moguć drugi krug

Birališta će se otvoriti u 7 sati, a zatvaraju se u 16 sati. Prvi preliminarni rezultati za predsjednika i parlament bit će poznati u 20 sati.

Ako niti jedan od kandidata za predsjednika u prvom krugu ne dobije 51 posto, raspisuje se drugi krug u kojem će biti dva kandidata s najvećim brojem glasova. U tom slučaju, drugi krug održao bi se 28. svibnja.

Iako su ankete varirale, pokazale su da oporbeni kandidat Kemal Kilicdaroglu uživa veću podršku stanovnika u odnosu na Erdogana.

Komentari